Zdrava prehrana jogijski način prehrane

Zdrava prehrana: jogijski način prehrane

Prema jogijskim principima, da bi naše tijelo optimalno funkcioniralo, potrebno je pravilno disati, vježbati i pravilno se hraniti. Zdrava prehrana je važan dio jogijskog načina života za tjelesno-duhovnu uravnoteženost.

Hrana je svakako neophodna za dobrobit našeg tijela. No, ona isto tako suptilno utječe na naš um, jer bit hrane oblikuje um.

Jogijski način prehrane

Ako jogi želi duhovno napredovati treba slijediti važno načelo jogijske filozofije – ahimsu, svetost svih živih bića. Za jogija je sve što živi svetinja zato je njihova prehrana vegetarijanska.

Jogiji način prehrane je najprirodniji. To znači da jedu hranu “iz prve ruke” što uključuje sve plodove zemlje: povrće, voće, mahunarke, jezgraste plodove i sjemenje.

Nasuprot tome, kvaliteta koju dobivamo kad jedemo meso, ribu ili perad dolazi „iz druge ruke“. Životinje su već same preradile prirodnu energiju skupljenu od raznovrsnih biljaka.

Što uključuje zdrava prehrana?

Da biste tijelo održali zdravim, vaša prehrana mora uključivati elemente prikazane na tablici, kao i vodu. Ugljikohidrati i masti su hrana koja daje energiju, dok su bjelančevine, minerali i vitamini najvažniji graditelji tijela. Točne potrebe variraju od osobe do osobe. Aktivnim ljudima i onima koji puno vremena provode u pokretu treba više masti i ugljikohidrata, a djeci i trudnicama više bjelančevina i kalcija.

Što uključuje zdrava prehrana?

Kako i kada jesti?

  1. Jedite prirodnu hranu koja nije specijalno obrađivana
  2. Izbjegavajte brzo konzumiranje hrane
  3. Ne jedite previše
  4. Jedite samo onda kada ste stvarno gladni

Jedite umjereno i žvačite polako. Prema tradiciji jogiji nakon svakog zalogaja odlože pribor za jelo, zatvore oči i usredotoče se na žvakanje.

Osjećaj sitost javlja se tek nakon 20 minuta, stoga ako jedete brzo u tih 20 minuta možete progutati nepotrebne količine hrane. Također, kod brzog jedenja hrana se u ustima ne sažvače dovoljno, pa niti ne počinje njezina razgradnja, nego sav posao probavljanja hrane obavljaju želudac i crijeva. To može uzrokovati težinu u želucu i probavne probleme.

Industrijski prerađena hrana sadrži dodatne tvari koje opterećuju organizam. Trebali bi izbjegavati hranu koja u sebi sadrži pojačivače okusa, konzervans i slične tvari. Posljedica takve hrane mogu biti umor, iscrpljenost i dekoncentriranost. Specijalnom obradom hrane se uništavaju minerali i vitaminu i tako tijelo ne dobiva dovoljnu količinu hranjivih tvari. To može izazvati da nekontrolirano posežemo za nepotrebnim količinama hrane što dovodi do pretilosti.

Zdrava prehrana se zasniva na svježim, lakim i hranjivim namirnicama, kao što su voće, žitarice i povrće. One tijelo čine vitkim i gipkim, a um jasnim i oštrim što je najpogodnije za bavljenje jogom. Samo uz pravilnu prehranu osoba koja prakticira jogu može postići željeni uspjeh za svoje tijelo i duh.

Meso: jesti ili ne jesti?

Pitanje trebam li jesti meso je odavno kamen spoticanja. Meso jedite ako to smatrate ispravnim. Mnogi svoje poštovanje prema životinjama iskazuju tako da im zahvaljuju što su svoj život dale da bi bile našom hranom.

Prehrana koja uključuje meso ima i dobrih i loših strana. Meso sadrži vrijedne hranjive sastojke, poput proteina koji su ljudskom organizmu neophodni. No, previše proteina životinjskog porijekla opterećuje izmjenu tvari što može biti okidačem za pojavu raznih oboljenja.

Vegetarijanci proteine iz životinjskog porijekla nadomjeste određenim proteinima biljnog porijekla. Ako jedete meso ono treba biti iz prirodnog uzgoja, svježe i dobro termički obrađeno, kuhano ili pečeno.

Čista i umjerena prehrana najbolje je moguće jamstvo tjelesnog i mentalnog zdravlja te donosi sklad i vitalnost tijelu i umu jer takva hrana obiluje pranom. Hranom u tijelo unosimo neophodne hranjive tvari koje su neophodne za život. Zdrava prehrana je neophodna za održavanje vitalnosti i fizičke otpornosti te psihičkog zdravlja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *