Zašto početi i koja mi je oprema za jogu potrebna?

Kako započeti vježbanje joge i koja mi je oprema za jogu potrebna?

Suvremeni životni ritam donosi sve više izazova u postizanju osobnog zadovoljstva, dobrobiti i zdravlja. Stoga je važno pronaći nešto što nam pomaže održati svakodnevnu ravnotežu. Pročitajte zašto odabrati ovu drevnu praksu i koja će vam oprema za jogu biti potrebna.

Čovjek je tragač za unutarnjim mirom, zadovoljstvom, radosti, zdravljem, apsolutnim. Svatko na svoj način traži ravnotežu između vanjskih i unutarnjih čimbenika koji utječu na naše zdravlje.

Dok neki pribjegavaju „instant“ rješenjima, drugi se na temelju spoznaje da ne postoji čarobni štapić, bave traženjem i ispunjavanjem unutarnjeg zadovoljstva na cjelovitiji način. Jedan od takvih načina je i praksa joge koja unatoč općenitom shvaćanju nje kao fizičke vježbe, postaje sve učinkovitiji način za potpuniji i ispunjeniji život.

Zašto odabrati asane kao holističku tjelesnu vježbu?

Asane su sjajne za zagrijavanje i istezanje, čime smanjujemo šanse za ozljede. Jednostavne su za izvedbu i aktiviraju sve mišićne skupine i zglobove. Asane se često usklađuju s disanjem pa i samim time postajemo bolje pripremljeni za daljnje vježbanje.

Dublji učinak asana postiže se redovitom praksom joge, barem jednom tjedno. Na fizičkoj razini pomaže nam ojačati mišiće i zglobove, poboljšati koordinaciju tijela, povećati fleksibilnost i stabilnost. Na psihološkoj razini donosi veću smirenost, zadovoljstvo, samopouzdanje, koncentraciju, što su samo neki od pozitivnih učinaka.

Praksa joge nudi kretanje u svim smjerovima. Joga je dobra protuteža drugim vrstama kretanja i opterećenju samo određenih mišićnih skupina kao što su: penjanje, planinarenje, trčanje, bicikliranje i slične aktivnosti.

Kako započeti vježbanje joge?

Onima koji se prvi put susreću s jogom, savjetujemo pohađanje tečajeva joge za početnike kao što su: hatha, iyengar, kundalini joga. Na tečajevima možete postupno naučiti osnovne asane, usredotočiti se na njihovu pravilnu izvedbu koja je najvažniji element za izbjegavanje ozljeda te naučiti osnove pranajame i meditacije.

Isto tako, pri odabiru najprikladnije vrste joge za vas, važan je i učitelj koji bi trebao imati odgovarajuću profesionalnu osnovu i dovoljno iskustva u podučavanju. Pomoći vam može i web stranica Joga saveza Hrvatske: ttp://www.hsy.hr/, na kojoj su okupljeni svi certificirani učitelji joge u Hrvatskoj. Kako biste se lakše odlučili u koji studio ili koju vrstu joge odabrati na raspolaganju su vam besplatni probni satovi.

Za one koji su se već upoznali s praksom joge mogu se pridružiti naprednijim tečajevima ili isprobati zahtjevnije vrste joge primjerice: ashtanga, vinyasa, acro yoga, hot joga, vodeći računa o svojim sposobnostima. Ako volite pjevati, moći ćete naučiti i mantre – svete pjesme. One su, uz korištenje mudra – ručnih gesta, ključni element kundalini joge ili kirtan yoge i satsanga (druženja).

Pojedinci sa zdravstvenim ili drugim izazovima mogu sudjelovati u više usredotočenim vrstama joge kao što su: hormonska joga, joga za trudnice, restorativna joga. Ovi tipovi joge uzimaju u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja, usmjereni su na poboljšanje pojedinih dijelova, organa, tijela i nježnijeg su intenziteta.

Koja mi je oprema za jogu potrebna?

Da se počnete baviti jogom potrebna vam je samo volja, joga prostirka, udobna odjeća, ručnik i voda. U većini studija na raspolaganju vam stoji oprema za jogu koju možete posuditi, ali zbog higijene i vježbanja kod kuće preporučujemo da odaberete vlastitu.

U praksi joge često se koriste i razna pomagala koja vam mogu pomoći u izvođenju asana, kao što su blokovi, remeni, bolsteri.

Joga nije samo za fleksibilne pojedince koji lako mogu izvesti lotosov položaj ili stoj na glavi. Često ta zabluda mnoge odvraća od vježbanja joge. No, upravo je to njezina prednost. Joga je pogodna za sve starosne skupine, oba spola i sva tijela. Također se preporučuje osobama s ozljedama, zdravstvenim ograničenjima i različitim filozofskim stajalištima.

Upravo zbog mnogih pozitivnih učinaka joga prakse i izazova suvremenog načina života, postupno su se razvili različiti tipovi joge, koji su prilagođeni pojedinačnim skupinama ili potrebama.

Za kraj, potaknimo sve one koji se ustručavaju baviti se jogom, s mudrošću učitelja B.K.S. Iyengarja: Joga je kada svaka ćelija vašeg tijela pjeva pjesmu duše.

 


Autor: Jogaline.hr


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *