Vrste joge kako izabrati između toliko stilova joge

Vrste joge: kako izabrati između toliko stilova joge

Da bi bila korisna, joga se mora prilagoditi jedinstvenoj naravi i životnim okolnostima svake osobe. Ovisno o tome tko ste postoje vrste joge koju možete vježbati s obzirom na vaše jedinstvene osobine, životnu dob i zdravstveno stanje.

Hatha joga

Sanskrtski izraz hatha je temeljni izraz za većinu stilova joge koji kombiniraju tehnike disanja s asanama. Svrha hatha joge je uskladiti oba principa za održavanje zdravlja i vitalnosti na svim razinama.

Hatha joga obično uključuje postupni uvod u asane, s dužim zadržavanjem položaja u opuštenom i smirenom ritmu. Naprednije razine će vas naučiti tehnikama pranajame. Za ovaj stil joge potrebna vam je prostirka za jogu, deka, obično i blok i remen za jogu.

Fizički srednje zahtjevna praksa joge.

Aštanga joga

Aštanga joga podučava se po sistemu učitelja K. Pattabhi Joisa. U ovom stilu joge učenici redom uče sljedove položaja. Slično kao vinyasa joga, temelji se na povezanosti pokreta i disanja, osim što je redoslijed asana uvijek isti.

Slijed asana u uključuje pozdrav suncu, a potom se izvode asane prema složenosti serije – primarna, sekundarna, napredna A, B, C, D. U pokretu se koristi ujjayi – pobjednički dah. Meditira se kroz pokret što je idealno za one kojima je tradicionalno meditiranje u sjedećem položaju teško ili neprivlačno.

Za ovaj stil joge potrebna vam je prostirka za jogu, pokrivač, povremeno blok i remen za jogu, a za zahtjevnije vježbanje preporučuje se i ručnik za jogu. Satovi vježbanja obično počinju i završavaju grupnim pjevanjem aštanga joga mantri.

Fizički zahtjevna praksa joge.

Vinyasa joga

Vinyasa se razvila iz aštanga joge u 80-ima. Iz vinyase se razvilo mnogo novih dinamičnih vrsta joge kao što je power joga.

Vinyasa joga uključuje elemente hatha joge, samo što se odvija u bržem ritmu. To je dinamičan i tjelesno zahtjevan stil joge gdje učenici svladavaju zahtjevnije tehnike disanja tijekom vježbanja.

Asane su međusobno povezane, a u pojedinačnoj asani se ne zadržava dugo. Sljedovi asana se razlikuju i obično se koristi glazba koja prati vaše kretanje.

Vinyasa joga će najviše odgovarati onima koji uživaju u fizičkom izazovu i dobrog su zdravlja. Za ovaj stil joge potrebna vam je prostirka za jogu, pokrivač, povremeno blok i remen za jogu, a za zahtjevnije vježbanje (više znojenja) preporučuje se i ručnik za jogu.

Fizički zahtjevnija praksa joge.

Iyengar joga

Iyengar jogu je razvio B. K. S. Iyengar poznat kao jedan od najvećih jogina koji je sistematizirao više od 200 klasičnih jogijskih položaja i 14 različitih tehnika disanja. To je stil joge koji naglašava pravilno izvođenje asana. Osnovno obilježje iyengar joge je točno određen fizički redoslijed svakog položaja.

Kao pomoć pri izvođenju položaja koriste se joga rekviziti kao što su blokovi, remen za jogu, bolstere i stolica kako bi osigurao da sva tijela u svim fazama života mogu pristupiti ovoj vrsti joge. Iyengar joga djeluje na pretpostavci da dosljedna i trajna praksa pomaže u rješavanju zdravstvenih problema, a također ih sprječava. 

Obično se na satu ne koristi nikakva glazba, a izvođenje asana je sporije kako bi vježbači mogli dublje ući u asanu. Iyengar joga želi pomoći učenicima uspostaviti i održati zdravlje. Pogodna je i za one s ozljedom ili kroničnim zdravstvenim stanjem. Iyengar joga praktičari često usklađuju praksu s godišnjim dobom kao način da se usklade s prirodom.

Osnovna razina težine, u nastavku fizički zahtjevnija.

Kundalini joga

Kundalini jogu je na zapad doveo jogi Bhajan. Ovaj stil joge se usredotočuje na ponavljajuće pokrete sinkronizirane s dahom (kriya), pjevanjem i meditacijom. Kundalini praksa se fokusira na buđenje kundalini energije. Mantra “Sat Nam” (“ja sam istina”) je jedna od glavnih mantri na satu ove vrste joge.

Za kundalini jogu će vam biti potrebna joga prostirka i pokrivač.

Osnovna razina težine, u nastavku fizički zahtjevnija.

Yin joga

Yin yoga je spori stil joge kojeg je snovao i prvi put predavao u SAD-u krajem 70-ih godina prošlog stoljeća stručnjak borilačkih vještina i taoistička učiteljica joge Paulie Zink.

Ovaj stil joge se često se miješa s restorativnom jogom jer obje vrste joge koriste pomagala koja tijelo održavaju u pasivnim asanama nekoliko minuta.

Kod yin joge naglasak je na produljenju vezivnog tkiva – tetiva, fascija i ligamenata, za poboljšanje pokretljivosti i povećanje cirkulacije u zglobovima. Ovaj stil joge uključuje posebno definirane restorativne asane i izvrstan je za regeneraciju i odmor. Pogodna je za sve one koji se suočavaju sa zdravstvenim izazovima (izgorjelost, kronične bolesti).

U yin jogi se koriste pomagala: blokovi, remen za jogu, različiti bolsteri, deke, stolica i jastučići za oči.

Osnovna razina težine.

Restorativna joga

Restorativna joga je usredotočena na opuštanje tijela i uma u mirnom ritmu, koristeći pomagala kao i u yin yogi. U ovom stilu joge asane se drže čak do 10 minuta  što će omogućiti lagano istezanje, dok je tijelo potpomognuto pomagalima. Obično se u sat vremena izvede do 6 asana.

U restorativnoj jogi se koriste pomagala: blokovi, remen za jogu, različiti bolsteri, deke, stolica i jastučići za oči.

Osnovna razina težine.

Bikram joga

Bikram je relativno novi stil joge izmislio je Bikram Choudhury krajem 20. stoljeća. Svrha ove vrste joge je stvaranje topline koje će vam pomoći kod oslobađanja toksina prekomjernim znojenjem. Temperatura u joga studiju je obično oko 40 °C, s vlagom od 40%., kako bi se stvorio indijski klimatski ugođaj. 

U ovom stilu joge učenici usvajaju slijed od 26 položaja koji se izvode brzo. Cilj poza u bikram jogi je istezanje i jačanje mišića te čišćenje organa tijela.

Fizički srednje zahtjevna razina.

Hot/vruća joga

Vruća joga je dinamičan i raznolik stil s puno znojenja koji se izvodi u zagrijanom i vlažnom prostoru. Općenito je slična Bikram jogi, samo što redoslijed asana vruće joge odstupa od bikramskog slijeda.

Zbog vlažnog prostora, obavezna oprema je kvalitetna joga prostirka i ručnik koji osiguravaju dobro prianjanje i visoku razinu čistoće.

Fizički srednje zahtjevna razina.

Sivananda joga

Ovu popularnu metodu joge je razvio Sivananda Saraswati i predstavio je na zapadu 1950 godine. Sivananda joga je zasnovana na pet principa joge: pravilno disanje, opuštanje, dijeta, vježbanje i pozitivno razmišljanje, za zdrav jogijski način života. Sve to doprinosi zdravom jogijskom načinu života.

Praksa uključuje 12 osnovnih položaja ili njihovih varijacija uz pozdrav sunca i savasanu. Kod ovog stila joge se ne koristi glazba, a važnu ulogu u sivananda jogi često ima duhovno učenje. Za ovaj stil joge potrebna vam je joga prostirka i pokrivač.

Osnovna razina težine.

Danas svatko može odabrati odgovarajuću joga praksu za sebe. Pri odabiru vrste joge poštujte autentičnost svoga tijela i duha i nemojte se uspoređivati s drugima. Jednom kada pronađete svoj stil i učitelja koji je prikladan za vas, budite ustrajni i razvijte redovnu praksu.


Autor: Jogaline.hr


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *