Ujjayi pranayama: kako disati pobjednički dah

Ujjayi pranayama je smirujuća tehnika joga disanja, također poznata kao pobjednički ili oceanski dah. Koristi glasnice stoga ljudima koji ga prvi put čuju zvuči poput disanja Darth Vadera iz Ratova zvijezda. Najčešće ga koristimo u praksi joge međutim može se prakticirati i samostalno.

Ujjayi pranayama

Ujjayi pranayama: upute za izvođenje

Ujjayi pranayama se vježba tako da izdahnete kroz usta proizvodeći zvuk “ha” kao da želite zamagliti staklo. Zatim pokušajte oponašati isti zvuk zatvorenih usta.

Udahnite duboko kroz nos. Sa zatvorenim ustima, izdahnite kroz nos i stegnite stražnji dio grla kao da govorite “ha”. Izdisanje treba zvučati poput valova mora koji čujemo kad prislonimo školjku na uho ili poput poznatog disanja Darth Vadera iz Ratova zvijezda.

Kontrolirajući pritisak daha, usporavamo ga i ujednačujemo. Dužina udaha i izdaha ujjayi daha bi trebala biti jednaka. Ujjayi dah se kreće od zdjelice i ide kroz cijelo tijelo do glave, a s izdahom se vraća do zdijelice.

Ujjayi pranayama: upute za izvođenje

Dobrobiti ujjayi pranayame

Ujjayi pranayama se koristi za smirenje i dobivanje fokusa stoga je dobro izvoditi ovu vježbu disanja prije učenja ili aktivnosti za koju vam je potrebna koncentracija. Ova vježba tonizira dišne puteve i unutarnje organe te povećava temperaturu tijela. Ujjayi dah nas ispunjava energijom i povećava kondiciju što znači da ga možete prakticirati kad se penjete po stepenicama ili trčite.

Ovim laganim i postojanim dahom istovremeno umiruje i energizirate svoje tijelo. Ujjayi disanje ne mora biti glasno, dovoljno je da se tek čuje.


Izvor: Tara Fraser, Joga za svakoga, Zagreb, 2002.


Sviđa vam se ovaj sadržaj? Podijelite ga s prijateljima:

Filozofija joge, Pranajama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *