Tri glavna nadija u tijelu: ida, pingala i sušumna nadi

Tri glavna nadija u tijelu: ida, pingala i sušumna nadi

Vjeruje se da u tijelu postoji oko sedamdeset i dvije tisuće nadija, a najvažnijima se smatraju sušumna, ida i pingala nadi. Oni prolaze duž kralježnice i svaki ima svoje specifične karakteristike, svrhe i tokove.

Što su nadiji u tijelu

Nadiji su kanali u suptilnom tijelu kroz koje protječe prana. Blokirani nadiji sprječavaju protok prane što može narušiti naše zdravlje, no redovitom praksom joge svladavamo blokade i omogućavamo slobodan protok prane kroz tijelo.

Riječ nadi proizlazi iz sanskrtske riječi nad i znači kanal.

Sušumna nadi

Sušumna nadi je središnji kanal u tijelu i glavni put prane koji stabilizira um i unosi ravnotežu u tijelo. U fizičkom tijelu on prolazi istim putem kao leđna moždina. Obično se smatra da sušumna počinje iz muladhara čakre, ali prema nekim tumačenjima ona polazi od peta, i završava u brahmarandri koja se nalazi na ulazu u sahasraru.

S obje strane sušumne nalaze se ida nadi i pingala nadi. Oni odgovaraju simpatičkim ganglijima leđne moždine u fizičkom tijelu i omotani su oko sušumne poput dvostruke spirale, a sijeku se u svakoj čakri. Kada su ida i pingala u ravnoteži, aktiva se sušumna nadi.

Ida i pingala imaju specifične i suprotne karakteristike, svrhe i tokove.

Ida nadi

Ida nadi izlazi na lijevu nosnicu i predstavlja mjesec (Tha). Često se povezuje sa ženskim svojstvima i hladnom energijom mjeseca.

Podudara se s dijelom živčanog sustava u fizičkom tijelu koji nadzire stanje spavanja i mirovanja, pa kad je aktivan umiruje um i tijelo. Ida nadi karakterizira introvertnost, subjektivnost, negativnost, hladnoća i neaktivnost.

Pingala nadi

Pingala nadi izlazi na desnu nosnicu i predstavlja sunce (Ha). Često se povezuje s muškim odlikama i toplom sunčevom energijom.

Podudara se s dijelom živčanog sustava u fizičkom tijelu koji kontrolira aktivno stanje. Karakterizira ga ekstrovertnost, objektivnost, pozitivnost, toplota i aktivnost. Pingala nadi je ekstrovertni i aktivni nadi koji upravlja fizičkim energijama.

Vježbama naizmjeničnog disanja dolazimo do izjednačavanja protoka prane pomoću sušumna, ida i pingala nadi.


Lucy LIDELL, Joga. Put do zdravlja, Ljubljana, 1991 .

 


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *