Tri glavna nadija: ida, pingala i sušumna nadi

Vjeruje se da u tijelu postoji oko sedamdeset i dvije tisuće nadija. To su kanali u suptilnom tijelu kroz koje protječe životna energija takozvana prana. Od svih nadija u tijelu najvažniji su sušumna, ida i pingala nadi. Oni se nalaze uzduž kralježnice i svaki ima svoje specifične karakteristike, svrhe i tokove.

nadi proizlazi iz sanskrtske riječi nad i znači šuplja stabljika, zvuk, vibracija, kanal.

Sušumna nadi

To je središnji kanal u tijelu i glavni put prane. U fizičkom tijelu on prolazi istim putem kao leđna moždina. Kreće od Muladhara čakre i završava na tjemenu u sahasrara čakri. Otvoren shushumna kanal stabilizira um i unosi ravnotežu.

S obje strane sušumne nalaze se ida nadi i pingala nadi. U fizičkom tijelu odgovaraju simpatičkim ganglijima leđne moždine. Oni su poput dvostruke spirale omatani oko sušumne. Ida i pingala imaju specifične i suprotne karakteristike, svrhe i tokove. Kada su ida i pingala u ravnoteži aktivira se sushumna nadi.

Nadiji

Ida nadi

Ida nadi izlazi na lijevu nosnicu i povezuje se sa ženskim svojstvima i hladnom energijom mjeseca, stoga ga ponekad nazivamo i mjesečev nadi. Podudara se s dijelom živčanog sustava u fizičkom tijelu koji nadzire stanje spavanja i mirovanja, stoga kad je aktivna umiruje um i tijelo.

Pingala nadi

Pingala izlazi na desnu nosnicu te se povezuje sa muškim odlikama i toplom sunčevom energiju. Podudara se s dijelom živčanog sustava u fizičkom tijelu koji kontrolira aktivno stanje. Pingala nadi je ekstrovertni i aktivni nadi koji upravlja fizičkim energijama.

 

Redovitom praksom joge svladavamo blokade i omogućavamo slobodan protok prane kroz tijelo. Blokirani nadiji sprječavaju protok prane što može narušiti naše zdravlje. Vježbama naizmjeničnog disanja dolazimo do izjednačavanja protoka prane pomoću sušumna, ida i pingala nadi. 


Izvor: Tara Fraser, Joga za svakoga, Zagreb, 2002.


 

Edukativni sadržaj, Filozofija joge

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *