Što je prana: jogijsko shvaćanje energije

Što je prana: jogijsko shvaćanje energije

Opće shvaćanje prane je veoma složeno, a različite škole joge pronašle su razna tumačenja. No sve se slažu da se radi o vrsti životne sile i protoku energije koji udahnjuje iskru života.

Što je prana?

Prana je suptilan oblik energije koja je prisutna u našim tijelima i u vanjskom svijetu. To je snaga života koja ispunjava cijeli svemir i oživljava.

Prana postoji u svim oblicima života, primjerice u zraku, vodi i drveću.

Prana i zdravlje

Na protok može utjecati naše stanje svijesti, način na koji smo djelovali u prošlosti i ono čime se bavimo u sadašnjosti. Loša prehrana, previše alkohola, pušenje, nedovoljno kretanja i nedovoljno sna također štetno djeluje na protok prane kroz tijelo.

Tijelo iz kojeg je iscrpljena prana je tromo i podložno bolestima. Slobodan protok prane će potaknuti pozitivnu promjenu i osloboditi blokade u tijelu.

Kako udahnuti pranu

Prana se prenosi hranom, vodom, zrakom i sunčevom svjetlošću, a protječe kroz mrežu kanala, takozvanih nadija. Ta energija se koncentrira u energetskim centrima koje nazivamo čakrama.

Redovito vježbanje asana i pranayama pozitivno utječu na protok prane donoseći vitalnost i snagu u tijelo. Središnje mjesto u svim vježbama joge zauzima kretanje prane, a osnovna funkcija pranayame jest dovesti životnu silu – pramu u tijelo.

“Život je prana, prana je život. Dok god u tijelu ima prane, ima i života” – objašnjava Kaušitaki

Prana i apana

Koncept koji je u jogi komplementaran prani je apana. Odnosi se na ono što biće eliminira. Apana je sila izjednačavanja, koja se mora uskladiti s pranom da bi bila djelotvorna. Prana nas pokreće dok apana eliminra štetne tvari. Kad se one sjedine u muladhara čakri budi se Kundalini energija.

Kako bi bili uspješni moramo uspostaviti ravnotežu između obuzdavanja i propustljivosti, krutosti i savitljivosti, postojanosti i prilagodljivosti, prostora i granica.


Lucy LIDELL, Joga. Put do zdravlja, Ljubljana, 1991.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *