Jogijsko shvaćanje energije: što je prana?

Jogijsko shvaćanje energije poznato je pod nazivom prana. Opće shvaćanje prane je složeno, a različite škole joge pronašle su razna tumačenja. No sve se slažu da se radi o vrsti životne sile i protoku energije koji udahnjuje iskru života.

“Pranu je jednako teško objasniti kao što je teško objasniti Boga” – B. K. S. Ijengar

životna sila prana

Što je prana?

To je suptilan oblik energije koja je prisutna u našim tijelima i u vanjskom svijetu. Ona postoji u svim oblicima života. Zrak, sunčeva svjetlost, voda i drveće su ispunjeni pranom.

Ona se prenosi hranom, vodom, zrakom i sunčevom svjetlošću. Protječe kroz mrežu kanala, takozvanih nadija. Koncentrira se u energetskim centrima koje nazivamo čakrama. To je snaga života koja ispunjava cijeli svemir i oživljava.

prana

Prana i zdravlje

Protok prane utječe na zdravlje. Tijelo iz kojeg je iscrpljena prana je tromo i podložno bolestima. Na protok može utjecati naše stanje svijesti, način na koji smo djelovali u prošlosti i ono čime se bavimo u sadašnjosti. Loša prehrana, previše alkohola, pušenje, nedovoljno kretanja i nedovoljno sna također štetno djeluje na protok prane kroz tijelo.

Slobodan protok prane će potaknuti pozitivnu promjenu i osloboditi blokade u tijelu. Redovito vježbanje asana i pranajama pozitivno utječe na protok prane donoseći vitalnost i snagu. Pranajama je rad s pranom putem daha. Središnje mjesto u svim vježbama joge zauzima kretanje prane, a osnovna funkcija pranajame jest dovesti životnu silu – pramu – u tijelo.

https://jogopedija.com/sto-je-pranayama/

“Život je prana, prana je život. Dok god u tijelu ima prane, ima i života” – objašnjava Kaušitaki

Prana i apana

Koncept koji je u jogi komplementaran prani je apana. Odnosi se na ono što biće eliminira. Apana je sila izjednačavanja, koja se mora uskladiti s pranom da bi bila djelotvorna. Prana nas pokreće dok apana eliminra štetne tvari. Kad se one sjedine u muladhara čakri budi se Kundalini energija.

Prana i apana opisuju osnovne aktivnosti života. Kako bi bili uspješni moramo uspostaviti ravnotežu između obuzdavanja i propustljivosti, krutosti i savitljivosti, postojanosti i prilagodljivosti, prostora i granica.


Lucy LIDELL, Joga. Put do zdravlja, Ljubljana, 1991.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *