Kundalini energija je važan koncept za sve koji teže duhovnom prosvjetljenju. Mnogi ljudi su čuli za pojam kundalini, ali je vrlo često njihovo razumijevanje nejasno. Što je kundalini energija? Može li se koristiti za liječenje i poboljšanje funkcije našeg tijela?

što je kundalini energija

Što je kundalini energija?

Kundalini je uspavana ženska energija u suptilnom tijelu. Simbolički je prikazana kao zmija koja je tri i pol puta savinuta oko temelja sušumne i čija usta zatvaraju ulaz u nadi.

Kundalini je smještena u blizini baze kralježnice, u muladhara čakri. Ona se može probuditi pranajamama i drugim jogijskim vježbama.

što je kundalini energija

Buđenje kundalini energije

Kad se Kundalini probudi počinje se kretati sušumnom i kroz sedam čakri sve do krunske čakre. Kretanjem kroz suptilno tijelo može naići na blokade koje nazivamo granthiji. To su sigurnosne prepirke koje sprječavaju kundalini energiju da zbog prebrzog ili nekontroliranog kretanju izazove fizički ili mentalni slom.

Kundalini ima sposobnost da razbija sve blokade. Prolaskom kundalini energije kroz pojedine čakre ulazimo u različita stanja svijesti. Čovjek tako postaje uravnoteženiji, zadovoljniji i zdraviji u svakom smislu.

što je kundalini energija

Vježbanjem joge svladavamo prepirke i pripremamo fizičko i mentalno tijelo na ujednačeno dovođenje kundalini energije do njenog cilja. Kada kundalini dosegne krunsku čakru, kaže se da je osoba dosegla najviše stanje meditacije – Samadhi. U tom stanju se naše istinsko Jastvo može ostvariti izvan granica uma, tijela i ega.

Edukativni sadržaj, Filozofija joge

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *