srčana čakra

Anahata čakra: kako srčana čakra utječe na kreativnost

Srčana čakra nam daje podršku u stvaralačkom radu i pomaže nam da lako pronađemo inspiraciju za umjetnička dijela. Ona je također centar emocija i igra veliku ulogu u spoznavanju prave ljubavi prema sebi i drugima.

Što je anahata čakra?

Anahata je četvrta čakra u suptilnom tijelu koja se nalazi u predjelu srca. Ova čakra se naziva još i srčanom čakrom.

Iz srčane čakre proizlazi sankalpa šakti – snaga ispunjenja želja. Ako želimo da nam se neka želja ispuni, trebamo se u srcu koncentrirati na nju. Što je naša srčana čakra pročišćenija, to će nam se želje brže ostvarivati.

Simbolički prikaz srčane čakre

Srčana čakra je simbolički prikazana kao lotos s dvanaest latica. One simboliziraju božanske osobine srca, a to su: blaženstvo, mir, sklad, ljubav, razumijevanje, suosjećanje, jasnoća, pročišćenost, jedinstvo, milosrđe, dobrota i praštanje.

Životinja koja simbolizira ovu čakru je antilopa, a njene su osobine plahosti i budnost. Element ove čakre je zrak koji simbolizira prostranstvo i širenje. To znači da se u ovoj čakri naša svijest može širiti u beskonačnost.

Boja anahata čakre je zelena, boja harmonije, zdravlja i kreativnosti.Anahata čakra: kako srčana čakra utječe na kreativnost

Simbol anahate su dva trokuta koja se presijecaju čineći zvijezdu. Ona simbolizira buđenje duhovnosti u skladu s razumom.

Božanstva anahate su Šiva i Parvati, a simboliziraju svijest i prirodu koji se spajaju u srčanoj čakri i skladno nadopunjavaju

Znakovi blokirane srčane čakre

Blokade u ovom centru mogu prouzročiti požudu, zbrku i neuravnotežene emocije, ljubomoru, žalost, pa čak i očaj. Kad se ova čakra aktivira, naši se osjećaji očituju kao bhakti – čista, božanska ljubav i predanost.

Znakovi blokirane srčane čakre:

  • zatvorenost i usamljenost
  • emocionalna neispunjenost
  • nepovjerenje prema drugima
  • nemogućnost opraštanja
  • srčane tegobe
  • problemi s tlakom

Srčana čakra utječe na rad respiratornog i krvožilnog sustava, rad srca, pluća i krvotoka. Blokade u ovoj čakri mogu uzrokovati i razne bolesti srca, srčane tegobe, bolove u prsima, visok ili nizak tlak, probleme s disanjem, plućne bolesti, alergije, te bolove u ramenima i leđima.

Kako aktivirati srčanu čakru

Srčana čakra nam daje podršku u stvaralačkom radu. Usmjeravanjem pozornosti na ovu čakru možemo razvijati spisateljski i pjesnički dar. Aktiviranjem ove čakre možemo vrlo lako pronaći inspiraciju za umjetnička dijela, a ova čakra također oslobađa ljubav i omogućuje nam da spoznamo pravu ljubav prema sebi i drugima.

Treću čakru možete aktivirati izvođenjem backbendova (pretkloni unatrag) koji dodatno bude ovu čaru, pravilnom prehranom ili meditacijom.

Zvučna vibracija srčane čakre je JAM. U nastavku pogledajte video koji će vam pomoći aktivirati ovu čakru. Ponavljanje mantre JAM nam dopušta da jednostavno i brzo utonemo u meditativno stanje kako bi se aktivirala i balansirala treća čakra.

Prije aktiviranja srčane čakre savjetuje se da prvo izbalansirate sve ostale, posebice niže čakre – manipuru, svadhisthanumuladharu, zato što osoba prije aktiviranja ove čakre treba imati pozitivan um, znati što želi i zadržati hladnu glavu.


Izvor: Tara Fraser, Joga za svakoga, Zagreb, 2002.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *