Prvi korak u pranajami: vodič za promatranje prirodnog disanja

Svaka vježba disanja ima određeni učinak, neke ispunjavaju energijom, a neke smiruju. Prije nego isprobate neku od vježbi poradite na jednostavnom promatranju disanja.

Vježbe disanja će vam pomoći da steknete nadzor nad svojim tijelom te emotivnim i mentalnim stanjima. Na satovima joge se obično uči pranajama istodobno s asanama ili nakon asana. 

Prvi korak u pranajami je nekritično promatranje prirodnog disanja. U početku vježbanja tehnika disanja možda vas iznenadi da se teško možete usredotočiti na disanje bez da vam pritom ništa ne odvlači pozornost. Da bi ste se lakše usredotočili na disanje ponavljajte u sebi: “udahnuo sam” “izdahnuo sam”.

Kako vježbati promatranje disanje

Lezite u položaj mrtvaca ili sjednite u položaj za meditaciju i pritom pazite da vam kralježnica bude ravna. Zatvorite oči i položite ruke na prsa i gornji dio trbuha da biste lakše osjetili pokrete pri disanju. Osluškujte protok daha.

  • Počnite primjećivati dah. Kakvo vam je disanje? Zapinje li ili teče bez zastoja? Je li brzo ili sporo? Je li jednolično ili ne?
  • Nastavite primjećivati. Osvijestite temperaturu udisaja. Osjetite hladnoću kod udisaja, a toplinu kod izdisaja.
  • Osvijestite put daha. Dišete li plućno ili trbušno, plitko ili duboko?
  • Kako postajete svjesniji ritma svog daha, nemojte ga pokušavati mijenjati.

Ne brinite se ako dišete isprekidano, brzo ili sporo. U ovoj vježbi je važno da promatrate prirodno disanje. Vještina svjesnosti prirodnog disanja je upravo u promatranju daha bez promjene. Ako primijetite da vam nešto odvuče pozornost ponovo je usmjerite na disanje. Promatrajte svoje disanje koliko god dugo želite.

Ljepota ove prakse je u njenoj jednostavnosti, ali nemojte ju podcijeniti. Ona vas vraća u sadašnji trenutak. Vaše obaveze će vas i dalje čekati. Uzmite ovaj trenutak samo za sebe.

Nakon ove vježbe prirodno slijedi upravljanje dahom. Pokušajte postupno usporiti i ujednačiti disanje. Neka vaš izdah postane jednako dugi kao i udah, a stanke između njih kratke i jednake. Olakšajte si tako da brojite koliko vam vremena treba za svaki udisaj i izdisaj. Dišite ujednačeno nekoliko minuta i produljujte vrijeme sve dok vam vježba ne postane laka.

Filozofija joge, Pranajama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *