lotos

Priprema za lotos: 3 jednostavne predvježbe

Lotos je asana idealna za meditaciju. To je napredna poza koja nije prikladna za početnike stoga savjetujemo nekoliko predvježbi s kojima ćete lako savladati ovaj položaj.

Bez blata nema lotosa – Thich Nhat Hanh

Vježbanje ovih položaja pomoći će vam da se pripremite za položaj lotosa. Za sjedenje u lotosu razgibavamo gležnjeve, koljena i kukove.

Gležanj-koljeno

Sjednite uspravne kralježnice i spojenih tabana, a pete privucite uz tijelo što je više moguće. Stavite dlanove na koljena i blago ih pritisnite prema podu. Položaj držite koliko vam tijelo dozvoli.

Leptir

Sjednite uspravne kralježnice i spojenih tabana, a pete privucite uz tijelo. Obuhvatite stopala i pokrećite koljena gore-dolje što više možete, jednolično i dinamično. Izvodite ovu asanu koliko vam tijelo dozvoli.

Polulotos

Sjednite uspravne kralježnice s ispruženim nogama ispred sebe. Savijte jedno koljeno, privucite stopalo k sebi i postavite ga na suprotno bedro. Zatim privucite drugu nogu i stavite je ispod suprotnog bedra. Držite ovu asanu koliko vam tijelo dozvoli.


Položaj polulotos možete koristiti za meditaciju i pranajamu dok noge ne postanu savitljivije. Da biste izveli potpuni lotos privucite drugu nogu i stavite je preko prve položivši stopalo na suprotno bedro.

Za sjedenje u lotosu moramo imati razgibane gležnjeve koljena i kukove stoga će nas za ovu asanu pripremiti sve vježbe koje otvaraju kukove te razgibavaju gležnjeve i koljena.


Izvor: Lucy Lidell, Narayani i Giris Rabinovitch, Joga, Zagreb, 1991.


Sviđa vam se ovaj sadržaj? Podijelite ga s prijateljima:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *