Pravilno disanje u jogi: usklađivanje daha s pokretom

Pravilno disanje u jogi: usklađivanje daha s pokretom

Istraživanja su pokazala da većina ljudi diše plitko i površno. Plitko disanje može uzrokovati oslabljen metabolizam jer organizam ne dobiva potrebnu količinu kisika. Potpuno djelovanje vježbi joge može se postići tek uz pravilno disanje.

Kontrola disanja (pranajama) je osnovni dio vježbanja joge. Tako stječemo dobro tjelesno i mentalno zdravlje – kad je disanje smireno, smiren je i um. 

Definicija disanja

Disanje je proces uzimanja i izbacivanja zraka iz pluća. Posljedica promjena oblika u torakalnoj i trbušnoj šupljini.

Razlikujemo tri faze procesa disanja: udah, izdah i zadržavanje zraka. Pri pravilnom disanju izdah bi trebao trajati otprilike dvostruko dulje od udaha. Na kraju izdaha prirodno dolazi do kratkog zadržavanja daha, nakon čega slijedi spontani udah. Vježbe jogijskog disanja poklanjaju izuzetnu pažnju produženom zadržavanju daha i izdisaju.

Usklađivanje daha s pokretom

Kod radite fleksiju izdišete. Kad izdahnete pluća se isprazne čineći torzo kompaktnijim tako da postoji manja fizička masa između gornjeg i donjeg dijela tijela dok se kreću jedan prema drugome.

Pri izdisaju se otkucaji srca usporavaju što potiče opuštanje. Budući da su fleksije relaksirajuće poze pravilno disanje pojačava energetske učinke poza i dubinu fleksija. fleksija

Kod radite ekstenziju udišete. Ekstenzija i aktivno otvaranje prsa povećava prostor u prsnoj šupljini. Tako plućima, rebrima i dijafragmi pružate više prostora da se napune zrakom.

Otkucaji srca se ubrzavaju pri udisanju, povećavajući budnost i pumpajući više krvi u mišiće. Ekstenzije su često energizirajuće poze pa sinkroniziranjem s udahom optimalno iskorištavamo učinke daha na tijelo.

ekstenzija

Kod pripremanja poze odnosno produljenja kralježnice udahnite, a kad krećete u torziju izdahniteKod izdaha se prazne pluća što ostavlja više prostora za uvrtanje.

Uvrtanje kralježnice može prouzročiti velike probleme ako se nije postigla potrebna gipkost, stoga se krečite polagano kako biste pospješili elastičnost mišića. Iznenadni, grčeviti pokreti uvijek su štetni. 

Torzija je također poznata zbog svojih detoksikacijskih učinaka, a izdisanje je mehanizam čišćenja daha za izbacivanje CO2.

torzijaPravilno disanje

Pravilno disanje uključuje potpuni i ravnomjeran udisaj i izdisaj te disanje kroz nos zatvorenih usta. Trebali bi disati kroz nos zato što se kroz nos zrak pročišćuje, ovlažuje i zagrijava. 

S jogijske točke gledišta disanjem na nos unosite veću količinu prane jer sa stražnje strane nosa leže olfaktorni organi. Kroz te organe prolazi prana da bi došla do centralnog živčanog sustava i mozga.

Što je pranayama?

Pranayama znači svjesno i voljno upravljanje dahom. Udišući ne primamo samo kisik nego i pranu, kozmičku energiju, koja stvara i štiti.

U jogi postoji izreka da je svakom biću unaprijed dodijeljen određeni broj udaha i izdaha. Jogi nastoji produljivanjem i zadržavanjem svog daha uštedjeti vrijeme i tako produljiti svoj život.

Iako tvrdnja da usporavanjem disanja produljujemo život zvuči pomalo neuvjerljivo, pravilno disanje otklanja stres i pomaže nam da se opustimo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *