Što je pranayama disanje

Pranayama za početnike: što je pranayama disanje

Blagi ritam našeg disanja stalno nas prati, od dana našeg rođenja do smrti, no rijetko nas nešto potakne da razmišljamo o disanju. Joga nas uči kako kontrolirati dah pomoću raznih tehnika disanja poznatih kao pranayama disanje.

Što je pranayama disanje?

Pranayame su tehnike disanja koje nas uče kako da steknemo nadzor nad svojim dahom. Na taj način naš dah postaje alat pomoću kojega reguliramo naše tjelesno i emotivno stanje. Osnovna funkcija pranayame jest dovesti pranu u tijelo.

Riječ pranayama dolazi iz sanskrita, a znači kontrola disanja. Prana je životna energija koja struji našim tijelom, a riječ ayama znači kontrola.

Četiri načela za uspješno vježbanje pranayame

Prema tekstu Gheranda Samhita iz 17. stoljeća za uspješno vježbanje pranayame potrebno je provoditi ova četiri načela

 1. Sthana: vježbajte na svježem, tihom mjestu na kojemu vas ništa neće ometati
 2. Kala: izaberite vrijeme kad vas ništa neće ometati
 3. Mita-ahara: ne smijete biti ni gladni ni pre siti, jedite skromno
 4. Nadi-suddhi: odnosi se na čistoću energijskih kanala – nadija kroz koje prana putuje.

Dobrobiti pranayame

Tehnike disanja pomažu tijelo ispuniti energijom, razbistriti um, ublažiti tjeskobu i potaknuti opuštanje.

Pranayama također:

 • Povećava unos kisika u tijelo
 • Čisti organizam od toksina
 • Nadopunjava zalihe kisika u krvi
 • Povećava kapacitet pluća
 • Jača sve mišiće povezane s disanjem
 • Poboljšava koncentraciju
 • Umiruje tijelo i um
 • Pomaže kod štucavice, glavobolje, bolova u ušima

Pranayama može biti lijek za ozbiljnije bolesti poput astme, a učinkovita je i kod smanjivanja simptoma bolesti povezanih sa stresom. Svoj dah također možete koristiti za otklanjanje napetosti u bilo kojem dijelu tijela. Usmjerite svoj udisaj na određeni dio tijela i izdišući otpuštajte napetosti iz tog dijela tijela.

Kada je smireno disanje, smiren je i um.

Raspoloženje i emocije su čvrsto povezane s disanjem. Stanja uznemirenosti općenito ubrzavaju dah, čine ga plitkim i nejednakim, a takvo disanje pogoršava prvobitnu tjeskobu. Vježbanjem pranayame učimo kako umiriti i kontrolirati svoj dah i tako nadziremo svoje emocije i smanjujemo tjeskobu.

Koliko često treba vježbati pranayamu?

Početnicima se savjetuje da u početku vježbaju pranayamu pet do deset minuta na dan. Iskusni jogini mogu vježbati i do sat vremena. Ako tijekom vježbanja osjetite vrtoglavicu ili umor znači da radite prebrzo i preintenzivno. Pazite da se ne naprežete, kod izvođenja pranayame se trebate osjećati ugodno.

Prvi korak u pranayami je nekritično promatranje prirodnog disanja. Kada jednom steknete osnovnu svijest o svom disanju možete učiti ostale vježbe pranayame.

Zanimljivosti

Prema jednoj tradiciji svakom je čovjeku unaprijed određen broj udisaja i izdisaja. Jogini su opazili da životinje koje polako dišu žive dulje od vrste koje dišu brže, stoga produljivanjem i zadržavanjem daha nastoje uštedjeti vrijeme jer vjeruju da je svakom biću unaprijed dodijeljen broj udaha i izdaha

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *