Položaj stabla (Vrikshasana)

Položaj stabla (Vrikshasana)

 

Položaj stabla ili vrikshasana je prilično lagana asana što ne znači da ona ne može biti izazovna. Nestabilnost i nedostatak usredotočenosti mogu pretvoriti ovu joga pozu u ogledalo vašeg unutarnjeg stanja.

Položaj stabla može biti oblik meditacije koji će nam pomoći da očistimo svoj um od beskorisnih negativnih misli, jer ako nismo prisutni u sadašnjem trenutku kada radimo ovu asanu gubimo centar i ravnotežu.

Upute za izvođenje

  1. Stanite u položaj planine i pazite da vam je težina ravnomjerno raspoređena između oba stopala.
  2. Težinu tijela polako prebacite na lijevu nogu i podignite desno koljeno na visinu grudnog koša, a zatim položite taban desne noge na lijevo unutarnje bedro ili list. Desno koljeno je okrenuto prema van pod kutom od 90 stupnjeva.
  3. Sklopite dlanove u položaju namaste ispred grudnog koša, podvucite trticu, stisnite trbušne mišiće i zadržite fokus koncentrirajući se na jednu točku ispred sebe. Vrat i ramena su opušteni.
  4. Ako se osjećate ugodno i uravnoteženo pokušajte zatvoriti oči i polako ispružite ruke iznad glave. Pazite da niste kruti, opustite stopala, ramena, jezik i lice.
  5. Polako se vratite u početni položaj i ponovite asanu na desnoj nozi.

Aktivni mišići i zglobovi

U nozi na kojoj stojite aktivan je kruškoliki mišić, mišić natezač široke fascije i stražnjični mišići (ekstenzorski dio). Aktivni su mišići stopala, mišići skočnog zgloba i donjeg dijela noge.

U uzdignutoj nozi aktivni su svi vanjski rotatori i ekstenzori – stražnjični mišići, kruškoliki mišić, veliki mišić primicač (dio ekstenzora), nutarnji i vanjski zaptivni mišić, donji blizanački mišić, četverokutni bedreni mišić (quadratus maximus), bočni mišić, veliki slabinski mišić. Istežu se vitki mišić, grebenski mišić, dugački mišić primicač, kratki mišić primicač.

Kralježnica je neutralna, a zdjelica poravnata. Kod stajaće noge kuk je u neutralnom položaju, unutarnja rotacija i adukcija kuka, ekstenzija koljena. Kod uzdignute noge dešava se fleksija, vanjska rotacija, abdukcija kuka, fleksija koljena, vanjska rotacija tibije, dorzifleksija skočnog zgloba, pronacija stopala.

Prilikom izvođenja asane zamislite snažno i raskošno stablo koje pruža korijenje duboko u zemlju i raste prema suncu. Stopalo je vaš korijen, tijelo je čvrsto i stabilno deblo, a ruke su kao grane drveta koje se pružaju prema suncu.

Disanje

Dišite normalno, ne zadržavajući zrak tijekom izvođenja asane. Preduboko disanje može destabilizirati položaj.

Dobrobiti

  • Poboljšava ravnotežu
  • Jača noge
  • Umiruje um
  • Poboljšava koncentraciju

Upozorenja

Težinu ravnomjerno rasporedite po cijelom tijelu, izbjegavajte da se vaša težina naslanja na samo jedan kuk. Leđa držite uspravno.

Teškoću održavanja ravnoteže može uzrokovati ukočenost zglobova. U početku stanite blizu zida radi dodatne sigurnosti i potpore. 

Mjere opreza

Ova asana se ne preporučuje ako ste nedavno ozlijedili koljeno ili ako bolujete od proširenih vena.

Ako imate poremećaj unutarnjeg uha ili patite od poremećaja ravnoteže izvodite ovu asanu blizu zida radi dodatne sigurnosti i potpore.

Za ostale mjere opreza obratite se najbližem liječniku.

Zanimljivosti

Na ravnotežu znatno utječe emotivno stanje i učeći kako da tijelo dovedemo u ravnotežu, možemo naučiti kako da umirimo um.


Izvor: Leslie Kaminoff, Anatomija joge, Zagreb, 2011.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *