Položaj mrtvaca (Savasana)

Položaj mrtvaca (Savasana)

 

Položaj mrtvaca (savasana) se obično radi pri kraju vježbanja asana jer opušta cijelo tijelo. Savasana će vas oslobodi napetosti u tijelu, a tjelesna opuštenost vodi mentalnom opuštanju.

Savasana se smatra najlakšom asanom za izvođenje, ali najtežom za svladavanje. Izazov potpunog opuštanja tijela i uma možda je najveći izazov za sve nas. Mnogi se nikad u potpunosti ne opuste u savasani jer smatraju da moraju namjestiti tijelo u savršeno simetričan položaj. Želite li se potpuno opustiti, morate prihvatiti vaše tijelo onakvim kakvo je, a ne kakvo biste željeli da bude.

sava – truplo

Upute za izvođenje

  1. Legnite na leđa i lagano razmaknutih stopala prema van. Opustite gležnjeve i koljena te mišiće stražnjice. Ruke su pokraj tijela, a dlanove okrenite prema gore i opustite ih. Zatvorite oči, opustite ramena, glavu, vrat i lice, a usne se lagano dodiruju.
  2. Neka vam tijelo omekša i utone u zemlju. Usmjerite pozornost na pojedini dio tijela od nožnih prsti do vrha glave.
  3. Ostanite u položaju dok vam se tijelo ne ohladi i osuši.
  4. Da biste izašli iz položaja aktivirajte dlanove i stopala, zatim ispružite ruke iznad glave i protegnite se. Savinite koljena i prebacite se na bilo koju stranu. Lagano se podignite u sjedeći položaj i počnite otvarati oči.

Disanje

Usmjerite disanje na područje tijela u kojem osjećate napetost i omekšajte je.

Jedan dan stavite na trbuh, a drugi na prsa i promatrajte prirodno disanje. Udišući primijetite kako se najprije polako podiže trbuh, a zatim prsni koš. Izdišući primijetite kako se najprije spušta prsni koš, a zatim trbuh. Primijetite kako disanje postaje sporije. nekoliko puta udahnite i izdahnite. Vratite ruke uz tijelo i ostanite opušteno ležati te pratite prirodni tok svog daha. Ako vam misli lutaju ponovo usmjerite pozornost na disanje.

Pripazite da vam je dovoljno toplo jer se tijelo hladi pri opuštanju

Dobrobiti

  • opušta cijelo tijelo
  • otpušta napetosti i smanjuje tjeskobu
  • umiruje živčani sustav
  • poboljšava koncentraciju i mentalni fokus
  • ublažava nesanicu
  • snižava krvni tlak

Mjere opreza

Ako vas bole donji dio leđa ili vrat stavite podložak ispod glave i radite položaj sa savijenim koljenima. Razmaknite stopala i spojite koljena.

Ako ste trudni više od 5 mjeseci, ne savjetuje se dugo ležati na leđima. Umjesto toga, legnite na lijevu stranu s jastukom ispod koljena i ispod glave da poduprete vrat.

Za ostale mjere opreza obratite se najbližem liječniku.

Zanimljivosti

Običaj je da kada izvodite položaj mrtvaca (savasana), vrh glave okrenete prema učitelju.

Opuštanje je postupak promatranja bez djelovanja. Ne možete postići životnu ravnotežu bez razdoblja opuštanja, a tijelo i duh se najbolje opuštaju nakon nekog oblika fizičke aktivnosti.


Izvor: Leslie Kaminoff, Anatomija joge, Zagreb, 2011.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *