Položaj lotosa (Padmasana)

 

Položaj lotosa je tradicionalna asana za meditaciju. U potpunom položaju noge postaju poput otvorenih latica cvijeta lotosa. Međutim, položaj lotosa je napredna asana koja nije prikladna za početnike. U početku isprobajte alternativne položaje sjedećih poza.

padma – lotos

Upute za izvođenje položaj lotosa

  1. Sjednite ispruženih nogu.
  2. Savinite desnu nogu i stavite desno stopalo na lijevu natkoljenicu, tako da vanjski dio bedra i list budu položeni na tlu, a peta što bliže preponi.
  3. Savijte lijevu nogu i lijevo stopalo položite na desno bedro, što bliže kuku. 
  4. Istegnite kralježnicu i položite ruke na koljena.
  5. Zatvorite oči i opustite cijelo tijelo. 
  6. Ostanite u položaju i koncentrirajte se na disanje, dišite ravnomjerno.

Da biste se pripremili za položaj lotosa, legnite na leđa savijenih koljena i sa stopalima na tlu. Stavite lijevo stopalo na desno koljeno i uhvatite se rukama iza desnog bedra. Izdahnite i lagano povlačite desno koljeno prema tijelu.

Položaj lotosa (Padmasana)

Aktivni mišići i zglobovi

U položaju lotosa aktivna su stopala, skočni zglobovi, kukovi i zdjelica. 

Unutarnja ravnoteža zdjelice, kralježnice i mehanizma disanja podržavaju tijelo. 

položaj lotosa

Dobrobiti

  • Isteže gležnjeve i koljena
  • Ublažava menstrualne bolove
  • Usklađuje sve čakre

Tradicionalni tekstovi govore da položaj lotosa uništava sve bolesti i budi kundalini

Upozorenja

Sjedenje s koljenima iznad kukova će vas brzo umoriti jer mišići moraju raditi protiv gravitacije. Ako se koljena nalaze iznad kukova, zdjelica se može podviti prema natrag, pa dolazi do fleksije krivulja kralježnice. 

Kako bi zadržali uspravan stav sjednite na jastuk ili podvijenu deku. Sjedenje s kukovima iznad koljena će uspostaviti ravnotežu i omogućiti da se duže zadržite u asani.

U početku se zadržite samo nekoliko sekundi i brzo je otpustite. Postupno produljujte vrijeme u pozi sve dok ne možete udobno sjediti. U idealnom slučaju trebali biste surađivati s učiteljem kako biste nadgledali svoj napredak.

Padmasana

Mjere opreza

Položaj lotosa ne treba raditi sve dok se ne razvije fleksibilnost nogu kroz izvođenje drugih pripremnih joga položaja. Ovu asanu treba izbjegavati kod išijasa, ozljede koljena ili gležnja. Za ostale mjere opreza savjetujte se s osposobljenim učiteljem joge ili sa svojim liječnikom.

Zanimljivosti

Lotos simbolizira čovjekovu duhovnu evoluciju. Korijen u blatu predstavlja njegovu nižu prirodu, stabljika koja se izvija kroz vodu njegovo intuitivno traženje, a cvijet predstavlja samoostvarenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *