Položaj djeteta (Balasana)

Položaj djeteta daje zaštitnički osjećaj i djeluje umirujuće jer podsjeća na skupljeni položaj djeteta u maternici. Ova asana slijedi nakon izvođenje zahtjevnih položaja. Dovodi ravnotežu između napora i lakoće u vašu joga praksu. Spustite se u balasanu kad god osjetite umor, preplave vas emocije ili vam vježbanje postane prenaporno.

bala – malo, dječje, ne posve razvijeno ili izraslo

Upute za izvođenje

 1. Kleknite skupljenih koljena i gležnjeva.
 2. Pri udahu podignite ruke iznad glave i osjetite istezanje leđa.
 3. Pri izdahu sjednite na pete i lagano se spustite prema naprijed sve dok čelo ne dodiruje pod. Istodobno spuštajte ruke pokraj tijela s dlanovima do stopala, okrenutim prema gore.
 4. Ostanite u položaju koliko vam je ugodno i dišite na nos. Zatvorite oči i opustite cijelo tijelo.
 5. Pri udahu podignite gornji dio tijela.
 6. Pri izdahu se vratite u početni položaj.

Aktivni mišići i zglobovi

Kralježnica je u punoj fleksiji, a ovisno o položaju glave dolazi do blage cervikalne ekstenzije. Dolazi do fleksije kuka, koljena, skočnog zgloba i lakta. Lopatica je u rotaciji i adukciji.

Istežu se ekstenzori kralješnice, mišići stražnjice i stražnja loža. Zbog adukcije kuka istežu se najmanji i srednji stražnjični mišić. Aktivni su mišići stražnje i prednje strane potkoljenice, treći lisni mišić, kratki lisni mišić, prednja goljenična arterija i dugački pregibač prstiju.

Varijacija

Varijacije u položaju djeteta uključuju širenje koljena, istezanje ruke iznad glave ili preklapanje ruku ispod čela.

Disanje

Kad udišite i izdišete u položaju djeteta pokušajte zamisliti da su vam glava i zdjelica dva teška utega koja vuku prema podu i lagano istežu kralježnicu. Bitno je da opustite cijelo tijelo jer ako postoji napetost u ovom položaju možete osjećati kao da se gušite.

Usredotočite se na disanje kroz kretanje dijafragme koja je pritisnuta na bedra. Osjetite tok daha kada se trbuh svakim udahom spušta na bedra i svakim izdahom podiže. Takvo disanje masira i potiče cirkulaciju u unutrašnjim organima.

Dobrobiti

 • umiruje leđa i odmara glavu, lice i oči
 • isteže kukove, gležnjeve, koljena i bedra
 • smanjuje napetost u ramenima, vratu i duž kralježnice
 • umiruje tegobe u donjem dijelu trbuha i potiče probavu
 • ublažuje stres, umor i tjeskobu
 • stišava misli te umiruje živčani sustav

Upozorenja

U ovoj asani može doći do zagušenja u prednjem dijelu kukova zbog pretjeranog korištenja fleksora kuka da bi ste se privukli prema bedrima. Dopustite gravitaciji da obavi tu radnju. Ako ne možete lako spustiti glavu na pod položite čelo na joga blok ili jastuk. Da biste ublažili napetost u koljenima stavite tvrđi jastuk između kukova i peta.

Mjere opreza

Ako imate problema s visokim krvnim ili očnim tlakom, teškoće s krvnim žilama glave ili vrtoglavicu nemojte raditi ovu asanu. Za ostale mjere opreza obratite se najbližem liječniku.

 

Izvor:

Leslie KAMINOFF, Anatomija joge, Zagreb, 2011.

Asana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *