Položaj djeteta (Balasana)

Položaj djeteta (Balasana)

 

Položaj djeteta daje zaštitnički osjećaj i djeluje umirujuće jer podsjeća na skupljeni položaj djeteta u maternici. Ova asana slijedi nakon izvođenje zahtjevnih položaja. Dovodi ravnotežu između napora i lakoće u vašu joga praksu. Spustite se u položaj djeteta kad god osjetite umor, preplave vas emocije ili vam vježbanje postane prenaporno.

bala – malo, dječje, ne posve razvijeno ili izraslo

Upute za izvođenje položaj djeteta

 1. Kleknite skupljenih koljena i gležnjeva.
 2. Pri udahu podignite ruke iznad glave i osjetite istezanje leđa.
 3. Pri izdahu sjednite na pete i lagano se spustite prema naprijed sve dok čelo ne dodiruje pod. Istodobno spuštajte ruke pokraj tijela s dlanovima do stopala, okrenutim prema gore.
 4. Ostanite u položaju koliko vam je ugodno i dišite na nos. Zatvorite oči i opustite cijelo tijelo.
 5. Pri udahu podignite gornji dio tijela.
 6. Pri izdahu se vratite u početni položaj.

Položaj djeteta (balasana)

Aktivni

Gravitacija povlači tijelo dublje u ovaj položaj.

Istezanje

Izazov u ovom položaju je dovesti sjedeće kosti do peta i čelo do poda. Kako biste to učinili, mnogi dijelovi se moraju istegnuti: ekstenzori kralježnice, gluteus maximus, piriformis i ostali rotatori, stražnja loža, gluteus medius i minimus (zbog adukcije kuka), tibialis anterior, peroneus tertius, extensor digitorum longus i brevis te extensor hallucis longus i brevis u stopalima.

Radnje zglobova

Puna fleksija kralježnice (možda blaga cervikalna ekstenzija, ovisno o položaju glave ili dužini vrata); fleksija, neutralna rotacija, adukcija kuka; fleksija koljena; plantarna fleksija skočnog zgloba; rotacija skapule prema dolje i adukcija; interna rotacija glenohumeralnog zgloba; ekstenzija lakta; pronacija podlaktice.

Upute za izvođenje položaj djeteta

Varijacija

Varijacije položaja djeteta uključuju širenje koljena, istezanje ruke iznad glave ili preklapanje ruku ispod čela.

Disanje

Kad udišite i izdišete u položaju djeteta pokušajte zamisliti da su vam glava i zdjelica dva teška utega koja vuku prema podu i lagano istežu kralježnicu. Bitno je da opustite cijelo tijelo jer ako postoji napetost u ovom položaju možete osjećati kao da se gušite.

Usredotočite se na disanje kroz kretanje dijafragme koja je pritisnuta na bedra. Osjetite tok daha kada se trbuh svakim udahom spušta na bedra i svakim izdahom podiže. Takvo disanje masira i potiče cirkulaciju u unutrašnjim organima.

kako se izvodi položaj djeteta

Dobrobiti

 • Umiruje leđa i odmara glavu, lice i oči
 • Isteže kukove, gležnjeve, koljena i bedra
 • Smanjuje napetost u ramenima, vratu i duž kralježnice
 • Umiruje tegobe u donjem dijelu trbuha i potiče probavu
 • Ublažuje stres, umor i tjeskobu
 • Umiruje živčani sustav

Balasana

Upozorenja

U položaju djeteta može doći do zagušenja u prednjem dijelu kukova zbog pretjeranog korištenja fleksora kuka da bi ste se privukli prema bedrima. Dopustite gravitaciji da obavi tu radnju. Ako ne možete lako spustiti glavu na pod položite čelo na joga blok ili jastuk. Da biste ublažili napetost u koljenima stavite tvrđi jastuk između kukova i peta.

Mjere opreza

Ako imate problema s visokim krvnim ili očnim tlakom, teškoće s krvnim žilama glave ili vrtoglavicu nemojte raditi ovu asanu. Za ostale mjere opreza savjetujte se s osposobljenim učiteljem joge ili sa svojim liječnikom.


Leslie KAMINOFF, Anatomija joge, Zagreb, 2011.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *