Namaste: različiti prijevodi, jedno značenje

 

Namaste predstavlja tradicionalni pozdrav u trenutku kada se ljudi sretnu ili kada se rastaju. No to nije samo pozdrav i riječ koja se koristi za završetak joga prakse. Iza riječi Namaste se krije veće značenje.

nama – naklon;

as – ja;

te – ti

Namaste značenje

Značenje riječi Namaste

Gesta Namaste predstavlja vjerovanje da postoji Božanska iskra unutar svakog od nas, koja se nalazi u srčanoj čakri. Namaste znači pozdraviti dušu druge osobe – njihovu suštinu.

Riječ Namaste je sanskrtskog porijekla. Nama znači naklon, as znači ja, a te znači ti. Dakle, doslovno prevedeno s drevnog jezika sanskrita, Namaste znači “klanjam ti se“. Postoje još neki prijevodi koji se često mogu čuti, a uključuju:

Klanjam se Božanskom u tebi

Bog u meni pozdravlja i upoznaje Boga u tebi

Poštujem duh u tebi koji je i u meni

Božansko svjetlo u meni prepoznaje Božansku svjetlost u tebi

Božanska mudrost u meni prepoznaje i priznaje Božansku mudrost u tebi

Točan prijevod riječi Namaste je manje važan. Bitno je značenje koje nosi. To je gesta mira, poštovanja, časti i Božanstva.

Namaste

Kako napraviti Namaste gestu

Gestu izvodimo tako što stavimo ruke u molitveni položaj, odnosno spojimo dlanove ispred srčane čakre. U jogi se ovakav položaj zove Anjali Mudra. Bradu spustimo u blagi naklon. Zatvorimo oči i izgovorimo Namaste.

Gesta se može izvesti i stavljanjem dlanova ispred trećeg oka. Spustimo bradu u blagi naklon, a potom spustimo dlanove do srca. Ista gesta se može izvoditi bez izgovaranja Namaste i tada zadržava isto značenje.

Ruke spajamo u ravnini srčane čakre kako bismo povećali protok Božanske ljubavi. Nagnuta glava i zatvaranje očiju pomaže umu da se preda Božanskom u srcu.

Namaste doista predstavlja vezu, nit, odnosno način povezivanja svih ljudskih bića.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *