Muladhara kako prva čakra utječe na naše zdravlje

Muladhara: kako prva čakra utječe na naše zdravlje

Muladhara čakra čini granicu između životinjske i ljudske svijesti. Prva čakra se često povezuje s nesvjesnim u kojem su pohranjena naša djela i iskustva iz prošlih života. Zbog toga je ona temelj razvoja naše ličnosti i toka sudbine u skladu s karmičkim zakonom.

mul – korijen

adhar – osnova, temelj

Što je muladhara?

Muladhara čakra je prva čakra u suptilnom tijelu i nalazi se na završetku trtice. Naziva se još i korijenskom čakrom.

Ona je sjedište kundalini energije i tri glavna energetska kanala. Nesmetano strujanje energije kroz nadije pruža osnove za stabilan život. Kada je prva čakra otvorena i uravnotežena osjećate se sigurno i zaštićeno. Kroz ovu čakru vi se povezujete sa svojim fizičkim tijelom.

Muladhara čakra je početak u spiritualnoj evoluciji i upravo zbog toga je aktiviranje ove čakre vrlo važno za čovjeka.

Simbolički prikaz muladhara čakre

Prva čakra je simbolički prikazana kao lotosov cvijet s četiri latice. One predstavljaju četiri unutrašnja instrumenta čovjeka: um (manas), intelekt (buddhi), svijest (ćotta) i ego (ahamkara).

Boja koja simbolizira Muladhara čakru je crvena, boja šakti. Šakti znači buđenje, kretanje, razvoj, energiju, a crveno predstavlja buđenje i aktiviranje uspavane svijesti.

Muladhara: kako prva čakra utječe na naše zdravlje

Simbol ove čakre je obrnuti trokut. On s jedne strane ukazuje na to da kozmička energija ulazi u čakru kao kroz lijevak, prema dolje, a s druge strane upućuje na njezino širenje prema gore. Vrh trokuta koji je usmjeren prema dolje predstavlja ishodišnu točku, sjeme. Stranice trokuta koje su usmjerene prema gore simboliziraju razvoj svijesti do ljudske razine.

Životinja koja obilježava Muladhara čakru je slon sa sedam surli. Slon je simbol mudrosti, a sedam surli predstavlja sedam blaga zemlje (sapthatu), sedam osnovnih minerala.

Znakovi blokirane muladhara čakre

Kad je vaša prva čakra blokirana ili oslabljena osjećate se kao da nigdje ne pripadate, javlja se osjećaj izgubljenosti i strah za egzistenciju. Neki od znakova blokirane korijenske čakre su:

  • tjeskoba
  • mržnja
  • pohlepa
  • nestrpljivost
  • konstantan osjećaj umora
  • financijski problemi

Kako aktivirati muladhara čakru

Prvu čakru možete aktivirati određenim asanama koje dodatno bude muladhara čaru ili meditacijom.

Zvučna vibracija za muladhara čakru je LAM. Ponavljanjem ove mantre stvara se određena vibracija u umu koja se prenosi i na fizičko tijelo.

U nastavku pogledajte video koji će vam pomoći aktivirati korijensku čakru. Ponavljanje mantre LAM nam dopušta da jednostavno i brzo utonemo u meditativno stanje kako bi se aktivirala i balansirala prva čakra.

Osobine muladhara čakre

Pozitivne osobine muladhara čakre su vitalnost, životna snaga i razvoj, a negativne su tromost, neobuzdani nagoni i energičnost.


Izvor: Tara Fraser, Joga za svakoga, Zagreb, 2002.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *