Muladhara čakra: korijenska čakra

 

Muladhara čakra je granica između životinjske i ljudske svijesti. Povezana je s nesvjesnim, u kojem su pohranjena naša djela i iskustva iz prošlih života. Stoga je ona temelj razvoja naše ličnosti i toka naše sudbine u skladu s karmičkim zakonom.

mul – korijen; adhar – osnova, temelj

Muladhara čakra

Muladhara čakra je prva čakra i nalazi se na završetku trtice. Naziva se još i korijenskom čakrom. U njoj se nalazi kundalini energija i tri glavna energetska kanala – nadi. Nesmetano strujanje energije kroz nadije pruža osnove za stabilan život, blagostanje i općenitu unutarnju snagu. Daje nam osnovnu emocionalnu, psihološku, mentalnu i duhovnu energiju.

Muladhara čakra je početak u spiritualnoj evoluciji i upravo zbog toga je aktiviranje ove čakre vrlo važno za čovjeka. Afirmacija za otvaranje prve čakre je “Ja jesam”.

Čakre u tijelu: veliki vodič kroz glavne čakre

Simbolički prikaz Muladhara čakre

Muladhara čakra je simbolički prikazana kao lotosov cvijet s četiri latice. One predstavljaju četiri unutrašnja instrumenta čovjeka: um (manas), intelekt (buddhi), svijest (ćotta) i ego (ahamkara) čiji su korijeni u ovoj čakri.

Simbol ove čakre je obrnuti trokut. On s jedne strane ukazuje na to da kozmička energija ulazi u čakru kao kroz lijevak, prema dolje, a s druge strane upućuje na njezino širenje prema gore. Vrh trokuta koji je usmjeren prema dolje predstavlja ishodišnu točku, sjeme. Stranice trokuta koje su usmjerene prema gore simboliziraju razvoj svijesti do ljudske razine.

Životinja koja obilježava Muladhara čakru je slon sa sedam surli. Slon je simbol mudrosti, a sedam surli predstavlja sedam blaga zemlje (sapthatu), sedam osnovnih minerala.

Boja koja simbolizira Muladhara čakru je crvena, boja šakti. Šakti znači buđenje, kretanje, razvoj, energiju, a crveno predstavlja buđenje i aktiviranje uspavane svijesti.

Muladhar čakra

Kako aktivirati Muladhara čakru

Zvučna vibracija za Muladhara čakru je LAM. Ponavljanjem ove mantre stvara se određena vibracija u umu koja se prenosi i na fizičko tijelo. Osnovne frekvencije povezane s prvom čakrom su 194.28, 256 i 396 Hz. U nastavku je video koji će vam pomoći aktivirati korijensku čakru. Ponavljanje mantre LAM nam dopušta da jednostavno i brzo utonemo u meditativno stanje kako bi se aktivirala i balansirala Muladhara čakra.

Osobine Muladhara čakre

Pozitivne osobine Muladhara čakre su vitalnost, životna snaga i razvoj, a negativne su tromost, neobuzdani nagoni i energičnost.


Izvor: Tara Fraser, Joga za svakoga, Zagreb, 2002.


 

Čakre

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *