Vodič kroz meditaciju za početnike: kako meditirati

 

Meditacija je kraljica vježbe jer nas vodi izvan tijela što ne znači da je tijelo zanemareno, već da ga prihvaćate, dok istodobno shvaćate da postoji nešto mnogo dublje. Saznajte kako meditirati i krenite na put do konačnog cilja joge – stanje u kojem ostvarujemo jedinstvo.

Vježbajući asane, nalazimo put do tjelesnog i mentalnog opuštanja koje nam pomaže da se usredotočimo na meditaciju. Neki stilovi joge primjerice Aštanga vinjasa joga spajaju meditaciju i vježbanje asana. Pokreti tijela su sredstva koja pomažu da se um lakše koncentrira.

Meditacija je prirodni način na koji se spajamo sa samim sobom a najčešće se povezuje s praksama koje su porijeklom iz istočnih religija. Meditacija ne pripada niti jednoj kulturi, lokaciji niti ju itko može svojatati.

Idealno mjesto za meditaciju

Moguće je uspješno meditirati i nasred ulice u prometnoj gužvi. Za početak će vam biti lakše da pronađete mirno mjesto gdje vas nitko neće ometati. Nastojite da vam meditiranje baš na tom mjestu prijeđe u naviku kako biste ga naučili povezivati s meditativnim stanjem svijesti. Ako to mjesto nije dovoljno mirno ili osamljeno nastojite ga iskoristiti na najbolji mogući način.

Idealno vrijeme za meditaciju

Nastojite meditirati kad god vam se ukaže prilika. Ako je to neposredno nakon joga prakse, prije nego počnete, opustite se u položaju mrtvaca, kako biste pripremili tijelo i um za meditaciju.

meditacija

Koliko često treba meditirati?

Početnicima se preporučuje da meditiraju 10 do 15 minuta na dan. Kad jednom uspijete u tome postepeno produljite vrijeme i učestalost meditiranja. Ako opazite da sjedite 30 minuta izjedajući se jer se ne možete usredotočiti, to je vjerojatno zato što prerano nastojite postići previše. S vremenom kada postanete iskusniji u meditiranju steći ćete osjećaj za vrijeme i koliko biste dugo trebali meditirati. 

Kako meditirati?

Sjednite u udoban položaj za meditaciju i odaberite način na koji čete meditirati. Možda vas iznenadi da se teško možete usredotočiti na disanje bez da vam pritom ništa ne odvlači pozornost, stoga da bi lakše zadržali fokus brojite udisaje i izdisaje.

Ako izgubite koncentraciju, pozorno i nekritički ponovno dovedite um do fokusa meditacije, bilo da je to vaš dah, plamen svijeće, mantra ili jantra. Ne žurite, za sve postoji pravi trenutak. Budite strpljivi i često meditirajte.

Dobrobiti meditacije

Meditacija uspješno otklanja stres, poboljšava koncentraciju i ravnotežu. Uči nas kako da lakše postignemo fokus u svakodnevnim aktivnostima i kontroliramo emocije. Smiruje tijelo i um te može ublažiti anksioznost.

Budući da ne zahtijeva nikakvu sportsku vještinu, meditacija je idealna za one koji se oporavljaju od ozljeda jer pozitivno djeluje na naše tijelo i može izliječiti neke tjelesne tegobe poput visokog krvnog tlaka i loše cirkulacije. 

kako meditirati

Kako pravilno sjediti u meditaciji?

  1. Gornji dio tijela je uspravan.
  2. Glava, vrat i leđa tvore jednu ravninu.
  3. Ramena i trbušni mišići su opušteni.
  4. Ruke su na koljenima.
  5. Tijekom meditacije tijelo ostaje nepomično.

Napredovanja od običnog stupnja svijesti do meditacije slično je prijelazu iz budnog stanja u san. Na tu radnju ne možemo djelovati voljom. Meditacija je baš kao i spavanje, nešto čega nismo svjesni kad smo u tome. Obično shvaćamo da smo bili u stanju meditacije tek kad izađemo iz njega. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *