Manipura kako treća čakra utječe na našu preobrazbu

Manipura: kako treća čakra utječe na našu preobrazbu

Manipura je sjedište jasnoće, samosvijesti, samopouzdanja i ispravnog odlučivanja. Treća čakra je mjesto vaše preobrazbe te sjedište vaše moći, volje i samopoštovanja.

mani – dragulj

pur – mjesto, grad

Što je manipura?

Manipura je treća čakra u našem suptilnom tijelu koja se nalazi iza pupka, u predjelu solarnog pleksusa. Kada dostignemo manipura čakru, nadvladali smo i iskorijenili negativne aspekte svadhisthana čakre.

U ovoj čakri stječemo jasnoću, samosvijest, blaženstvo, samopouzdanje, spoznaju, mudrost i ispravno odlučivanje. Manipura čakra je središte životne energije i poput magneta privlači pranu iz svemira i raspoređuje ju.

Simbolički prikaz manipura čakre

Treća čakra je simbolički prikazana kao lotosov cvijet s deset latica. One simboliziraju deset prana, koje upravljaju i podupiru sve funkcije u tijelu.

Životinja koja simbolizira ovu čakru je vatreni ovan jer je vatra element ove čakre. Zbog toga se ona naziva i sjedištem vatre. Element vatre u organizmu se očituje kao tjelesna toplina.

Manipura: kako treća čakra utječe na našu preobrazbu

Jedan od simbola manipura čakre je obrnuti trokut koji upućuje na širenje energije, rast i razvoj.

Boja ove čakre je žuta. Radom na energiji treće čakre pokrenut ćete vatru u solarnom pleksusu što će vas potaknuti na rast i pretočiti vaše misli i ideje u stvarnost.

Znakovi blokirane manipura čakre

Blokade u ovom centru mogu prouzročiti razne zdravstvene tegobe i poremećaje kao što su smetnje u cirkulaciji, oscilacija krvnog tlaka te šećernu bolest. Kad je treća čakra blokirana osjećate stalnu potrebu za kontrolom i pažnjom te manjak energije za ostvarivanje svojih zamisli. Ne obazirete se na druge, skloni ste osuđivanju i osjećate se kao da ste u ulozi žrtve. Neki od znakova blokirane manipure su:

  • gnjev i bijes
  • ogorčenost
  • strah od odbacivanja
  • nisko samopouzdanje
  • preosjetljivost na kritiku

Kako aktivirati manipura čakru

Snažna i aktivna manipura pomaže nam da nadvladamo mnoge bolesti. Buđenjem ove čakre oslobađamo se negativnih energija, pročišćavajući i podižući kvalitetu životne energije. Osjećamo se jedinstveno, samopouzdano i energično.

Treću čakru možete aktivirati izvođenjem asana koje dodatno bude ovu čaru, pravilnom prehranom ili meditacijom.

Zvučna vibracija manipura čakre je RAM. U nastavku pogledajte video koji će vam pomoći aktivirati ovu čakru. Ponavljanje mantre RAM nam dopušta da jednostavno i brzo utonemo u meditativno stanje kako bi se aktivirala i balansirala treća čakra.

Osobine manipura čakre

Kad energija teče čisto i slobodno, bez blokada i zapreka, manipura djeluje poput elektrane koja nas neprekidno opskrbljuje životnom energijom.

Kad ovladamo ovom čakrom stječemo jasnoću, samosvijest, blaženstvo, samopouzdanje, spoznaju, mudrost i ispravno odlučivanje.


Izvor: Tara Fraser, Joga za svakoga, Zagreb, 2002.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *