Što je kundalini energija?

Što je kundalini energija?

Kundalini energija je važan koncept za sve koji teže duhovnom prosvjetljenju. Mnogi ljudi su čuli za pojam kundalini, ali je vrlo često njihovo razumijevanje nejasno. Pročitajte što je to kundalini energija i kako se ona budi.

Što je kundalini energija?

Kundalini je uspavana ženska energija smještena pri dnu sušumna nadija, u muladhara čakri. Simbolički je prikazana u obliku zmije koja je tri i pol puta svinuta oko temelja sušumne i čija usta zatvaraju ulaz u nadi.

Kad se Kundalini probudi počinje se kretati sušumnom i kroz sedam čakri sve do krunske čakre – sahasrare. Kada kundalini dosegne krunsku čakru, kaže se da je osoba dosegla najviše stanje meditacije, odnosno Samadhi.

Buđenje kundalini energije

Kundalini energija se može probuditi predanošću Bogu, različitim tehnikama joge ili nekom drugom religijskom praksom.

Na putu prema krunskoj čakri, kundalini može naići na blokade koje nazivamo granthiji. To su sigurnosne prepirke koje sprječavaju kundalini energiju da zbog prebrzog ili nekontroliranog kretanju izazove fizički ili mentalni slom.

Vježbanje joge polako se svladavaju te prepirke i na taj način se fizičko i mentalno tijelo priprema za ujednačeno dovođenje kundalini energije do sahasrare.

Prolaskom kundalini energije kroz pojedine čakre ulazimo u različita stanja svijesti. Čovjek tako postaje uravnoteženiji, zadovoljniji i zdraviji u svakom smislu.


Lucy LIDELL, Joga. Put do zdravlja, Ljubljana, 1991.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *