Koliko vode treba piti dnevno

Koliko vode treba piti dnevno?

Jeste li znali da je moguće živjeti u stanju polu dehidracije, a da to uopće ne primijetimo? Već svi znamo da je voda je presudna za zdravo funkcioniranje ljudskog tijela, no koliko vode treba piti dnevno?

Kada počnete prakticirati jogu vrlo je bitno piti dovoljnu količinu vode. Ona će vam pomoći da izbacite nakupljene štetne tvari iz organizma. Nakon vježbanja pričekajte 15 minuta prije nego popijete vodu, jer će tada najdjelotvornije pročistiti organizam.

Vježbali li jogu redovito ili ne trebali bi ste svakako paziti na hidrataciju tijela.

Što je dehidracija?

Dehidracija je problem s kojim se većina ljudi suočava. To je stanje koje nastaje nakon što tijelo gubi više tekućine nego što je primilo. Prema zadnjim istraživanjima 85% Amerikanaca boluje od kronične dehidracije, a 47% njih zamjenjuje dehidraciju s gladi.

Koji su simptomi dehidracije?

Simptomi dehidracije uključuju: ljepljiva slina i suha usta, osjećaj slabosti, urin tamno žute ili narančaste boje, suha koža, vrtoglavica, glavobolja, umor i gubitak energije, loš zadah i grčevi ili trnci u mišićima.

Koliko vode treba piti dnevno?

Vaš unos tekućine vjerojatno je dovoljan ukoliko:

  • Rijetko osjetite žeđ
  • Vaš urin je bezbojan ili svijetložut
  • Liječnik vam može pomoći odrediti optimalni dnevni unos vode

Kako biste spriječili dehidraciju i osigurali da vaše tijelo ima dovoljnu količinu tekućinu popijte čašu vode između svakog obroka. Ako osjećate glad popijte čašu vode, žeđ se često miješa s glađu.

Koliko vode treba piti dnevno?

Budite kreativni

Unos tekućine možete dodatno povećati biljnim čajevima, prirodnim sokovima ili namirnicama koje su bogate vodom kao što su voće i povrće. No imajte na umu da ništa ne može zamijeniti običnu, negaziranu čašu vode.


Izvor: Tara Fraser, Joga za svakoga, Zagreb, 2002.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *