Koliko vode treba piti dnevno?

 

Jeste li znali da je moguće živjeti u stanju polu dehidracije, a da to uopće ne primjetimo? Voda čini oko osamdeset posto naše tjelesne mase. Ona je presudna za zdravo funkcioniranje ljudskog tijela, no koliko vode treba piti dnevno?

Kada počnete prakticirati jogu vrlo je bitno piti dovoljnu količinu vode. Ona će vam pomoći da izbacite nakupljene štetne tvari iz organizma. Nakon vježbanja pričekajte 15 minuta prije nego popijete vodu, jer će tada najdjelotvornije pročistiti organizam.

Koliko vode treba piti dnevno

Vježbali li jogu redovito ili ne trebali bi ste svakako paziti na hidrataciju tijela.

Što je dehidracija?

Dehidracija je problem s kojim se većina ljudi suočava. To je stanje koje nastaje nakon što tijelo gubi više tekućine nego što je primilo. Prema zadnjim istraživanjima 85% amerikanaca boluje od kronične dehidracije, a 47% njih zamjenjuje dehidraciju s gladi.

Simptomi dehidracije

Simptomi dehidracije uključuju: ljepljiva slina i suha usta, osjećaj slabosti, urin tamno žute ili narančaste boje, suha koža, vrtoglavica, glavobolja, umor i gubitak energije, loš zadah i grčevi ili trnci u mišićima.

Unos tekućine možete dodatno povećati pijući biljne čajeve, sokove od voća i povrća ili jedući namirnice bogate vodom kao što su voće i povrće. No ništa ne može zamijeniti običnu, negaziranu čašu vode.

Koliko vode treba piti dnevno

Koliko vode treba piti dnevno?

Vaš unos tekućine vjerojatno je dovoljan ukoliko:

  • Rijetko osjetite žeđ
  • Vaš urin je bezbojan ili svijetložut
  • Liječnik ili registrirani dijetetičar može vam pomoći odrediti optimalni dnevni unos vode.

Kako biste spriječili dehidraciju i osigurali da vaše tijelo ima potrebnu tekućinu popijte čašu vode između svakog obroka. Ukoliko osjećate glad popijte čašu vode, žeđ se često miješa s glađu. Pijte vodu prije, za vrijeme i nakon vježbanja.

Koliko vode treba piti dnevno

 


Izvor: Tara Fraser, Joga za svakoga, Zagreb, 2002.


 

Lifestyle

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *