Kapalabhati disanje

Kapalabhati disanje: vježba koja će vas napuniti energijom

Kapalabhati disanje je vježba pranayame kojom postižemo bistrinu uma i jasnije stajalište o svijetu oko sebe. Prakticirajte ovu vježbu ako se osjećate tromo i bezvoljno jer će vam pomoći da se napunite energijom.

Kako vježbati Kapalabhati disanje?

Kad vježbate Kapalabhati udah i izdah trebaju biti asimetrični. Nakon izdaha se potrebno brzo opustiti zato što je kod ove vježbe izdah aktivan, a udah je pasivan i opušten. Neka vam oči, vilica, prsa, grlo i ramena budu mirni i opušteni. Jedini pokret bi trebao biti u trbuhu.

Sjednite u položaj za meditaciju, stavite dlanove na trbuh i počnite s nekoliko prirodnih udaha i izdaha. Zamislite kako s udahom dah putuje do trbuha, a s izdahom se vrača prema gore.

  1. Lagano udahnite kroz nos i opustite dijafragmu
  2. Snažno izdahnite kroz nos tako da čvrsto stegnite trbušne mišiće, kao da pušete svijeću, jedina razlika je u tome da koristite nos, a ne usta

U početku ponavljajte vježbu u četiri kratka i ritmična ciklusa i postupno povećajte broj ciklusa na dvadeset udisaja i izdisaja. Za lakše brojanje udisaja i izdisaja isprobajte jednu od tehnika za brojanje krugova udisaja i izdisaja.

Mjere opreza

Ako osjetite blagu vrtoglavicu, slušajte svoje tijelo i napravite kratku pauzu. Izbjegavajte Kapalabhati disanje ako ste u drugom stanju ili patite od visokog krvnog tlaka, napadaja panike, epilepsije ili dijabetesa. Za ostale mjere opreza savjetujte se s osposobljenim učiteljem joge ili sa svojim liječnikom.

Zanimljivosti

Doslovno prevedeno s jezika sanskrta Kapalabhati znači lubanja koja sja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *