Joga za početnike: 6 najčešće postavljanih pitanja o jogi

Joga za početnike: 6 najčešće postavljanih pitanja o jogi

Bez obzira jeste li mladi ili stari, fleksibilni ili ukočeni joga je za sve. Ako se pitate kako pronaći vremena za vježbanje i kad ste već odvojili potrebno vrijeme kako početi vježbati jogu? Na što morate paziti? Pročitajte ovaj vodič u kojem smo odgovorili na 6 najčešće postavljanih pitanja o jogi.

1. Kako početi vježbati jogu ako nisam fleksibilan?

Ni starija dob i smanjena gipkost nisu razlozi koji bi vas trebali spriječiti u vježbanju. Jogom se može baviti svatko, bez obzira zdravstveno stanje ili vjeroispovijest.

Zaboravite na položaje pereca, nogu iza glave i slično. Ekstremne pozicije su rezultat svakodnevnog vježbanja joge, no joga je puno više od položaja. Kada prestanete siliti sami sebe u nastojanju da nešto postignete opuštate se u svoje prirodno stanje. Tada joga uistinu počinje.

Krenite s jednostavnim joga položajima i nemojte se forsirati. Kako biste uspjeli pravilno izvoditi položaje morate biti strpljivi i uporno vježbati. U jogi je važnije koliko se možete opustiti i predati praksi, nego koliko duboko možete otići u položaj.

2. Kako pronaći vrijeme za vježbanje joge?

Kako pronaći vrijeme za jogu i slična pitanja dovode do odgađanja vježbanja. Ako imate osjećaj da vam se to događa, znajte da niste sami, ali odmah isključite lijenčinu u sebi. Stanite na prostirku i počnite vježbati.

Svako doba dana u kojem ste neometani 15-20 minuta je uredu. Unaprijed odredite koliko vremena u danu možete izdvojiti za vježbanje, postavite štopericu i krenite. Ako vas motivira vježbanje u grupi posjetite jedan od joga studia u vašem gradu i iskoristite besplatan sat joge. Osposobljeni učitelji joge će vam ukazati na početniče greške i lakše ćete svladati položaje.

Odlučite li vježbati svaki dan i svaku put vam nešto iznenada uleti, ne dajte se smesti i započnite opet iznova. Ne obazirite se na to što vam jučer nije uspjelo i počnite danas.

3. Kad je najbolje vrijeme za vježbanje?

Vježbati možete u bilo koje doba no pazite da je od zadnjeg obroka prošlo najmanje sat i pol.

Prema tradicijskim običajima joga se prakticirala u jutro, tijelom okrenutim prema izlazećem suncu. Rano ujutro organizam nije ničim opterećeni, a vježba će vam pomoći da započnete dan puni energije. Ako je večer jedino vrijeme koje zaista pripada samo vama zaokružite vaš dan joga položajima za lakši san. Redovito savjetujemo i vježbanje po danu kako bi otpustili popodnevni umor i nastavili dan u aktivnom ritmu.

4. Koja je oprema potrebna za jogu?

Za jogu vam nije potrebna posebna oprema ili odjeća, samo malo prostora i želja.

Vježbajte u udobnoj odjeći koja ne steže tijelo. Joga položaje je najlakše izvesti u laganoj odjeći za vježbanje poput trenirke ili tajica. Pazite da vas odjeća ne sputava i uklonite ručne satove i nakit.

Vježbanje vam može olakšati prostirka za jogu ili podlogu koja se ne skliže, ali je jednako dobar i drveni pod. Važno je da se noge ne skližu pri zauzimanju položaja. Možete se poslužiti i gumenom prostirkom za kampiranje.

Koja je oprema potrebna za jogu?

Za produžetak ruku, podupiranje leđa, glave i kukova možete koristiti joga blok. On podupire tijelo kako bi kod izvođenja joga položaja tijelo bilo pravilno poravnato. Kod vježba koje zahtijevaju stabilnost i čvrstoću položaja možete koristiti remen za jogu.

Za vježbe u sjedećem položaju ili meditacije dobro je imati jastuk koji ne bi trebao biti previsok ni pretvrd. Možete i koristiti klupicu ako imate problema s koljenima ili cirkulacijom u nogama.

5. Koliko često trebam vježbati jogu?

Početnici će imati koristi već ako vježbaju 15-20 minuta, dva do tri puta tjedno. Najvažnije je da vježbanje joge postane dio vaše rutine. Nakon nekoliko mjeseci produljite vrijeme vježbanja. Ako vam je životni ritam brz i promjenjiv vježbajte koliko ste u mogućnosti.

6. Kada je potreban oprez kod vježbanja joge?

Imajte na umu da postoje neka oboljenja koja zahtijevaju prethodno savjetovanje s liječnikom. Vježbajte posebno oprezno i pažljivo ako ste bili bolesni duže vrijeme, ako ste iscrpljeni, imate vrlo visok ili nizak tlak ili ako vam se brzo zavrti u glavi. Oprez je potreban i kod teških oštećenja kralježnice ili zglobova, astme, za vrijeme menstruacije ili u trudnoći.

Za ostale mjere opreza posavjetujte se s osposobljenim učiteljem joge koji će vam ukazati na položaje koji su sigurni za vas.

Preporuke za vježbanje joge

  1. Unaprijed odredite 15-20 min za vježbanje.
  2. Neka od posljednjeg obroka prođe barem sat i pol.
  3. Nosite udobnu odjeću koja ne steže.
  4. Vježbajte na mirnom i tihom mjestu.
  5. Koristite podlogu koja se ne skliže.
  6. Kada vježbate, svakodnevne brige ostavite po strani.
  7. Vježbajte s punom pozornošću i koncentracijom.
  8. Ako zbog tjelesnog ograničenja ili ozljede ne možete izvesti određeni položaj, izostavite ga.
  9. Ako neku vježbu ne možete napraviti pravilno, zadržite se neko vrijeme u varijaciji položaja.
  10. Dišite kroz nos.

Kada počinjete vježbati jogu pokušajte biti svjesni svojih fizičkih ograničenja i vježbanje prilagodite njima. U položaju biste se trebali osjećati ugodno, ali dajte svoj maksimum. Nemojte da vas obeshrabre slike idealnih poza. One bi vas trebale voditi do napredovanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *