Joga kroz povijest povijest joge kroz 4 povijesna razdoblja

Joga kroz povijest: povijest joge kroz 4 povijesna razdoblja

Povijest joge nam pruža kontekst i značenje moderne joga prakse. Njezini počeci su obavijeni u maglama vremena, a tradicionalno znanje o jogi se prenosilo usmenom predajom s učitelja na učenika. Kasnije se mudrost joge počela zapisivati u stihovima, aforizmima i praktičnim vodičima. Ti zapisi su danas temelj za dublje proučavanje joge.

Biti nesvjestan onoga što se dogodilo prije nego što se neko rodio znači ostati uvijek dijete. -Ciceron

Najstariji arheološki dokazi o postojanju joge nastali su u Indiji prije otprilike 5000. godina. Arheolozi su 1920-ih pronašli ostatke civilizacije u dolini rijeke Ind za koju se smatra da je bila najveća civilizacija drevnog doba. U ruševinama velikih gradova Mohenjo Daro i Harappa pronađeni su pečati s prikazom joga asana.

Gradovi civilizacije doline Inda na obalama rijeka i njezinih pritoka
Gradovi civilizacije doline Inda

Povijest joge kroz 4 povijesna razdoblja

Kako se mijenjala civilizacija, tako se mijenjala i praksa joge, pa povijest joge možemo podijeliti u četiri razdoblja:

  • Vedski period
  • Pretklasični period
  • Klasični period
  • Post-klasični period

Povijest joge

Joga se smatra božanskom znanošću koja se otkrila prosvijetljenim mudracima u meditaciji stoga je kronologija prvih tekstova koji opisuju joga praksu nejasna.

1. Vedski period

Povijest joge se spominje još u Vedama gdje su bile zapisivane mudrosti koje se odnose na apsolutno znanje. To su najstarija djela svjetske književnosti, a u njima je sadržano veliko znanje o filozofiji, religiji, sociologiji, antropologiji, psihologiji, ekonomiji, povijesti, astronomiji, astrologiji, strategiji ratovanja, fizici, matematici, kemiji, umjetnosti, itd. Vede su se recitirale u stihovima i prenosile su se usmeno, a kasnije su zapisivane.

Jogijska učenja koja se nalaze u Vedama poznata su pod nazivom Vedska joga. Vedska joga bila je usko povezana s drevnim ritualima, a temelj joj je ideja žrtvovanja kao sredstvo sjedinjenja materijalnog svijeta s nevidljivim svijetom duhovnog. Riječ joga se prvi puta spominje u starim svetim indijskim tekstovima Rig-Vede.

Vede – znanje

Rig-Veda, prva knjiga Veda, je zbirka himni koje slave višu moć. Ova je zbirka je izvor hinduizma. Mogli bismo reći da je Rig-Veda za hinduizam ono što Knjiga Postanka predstavlja kršćanstvu. Rig-Veda sadrži ideju joge kao meditativne prakse. Ova zbirka daje uvid u moć mantre, koja postaje alat za transformaciju uma.

Veda – znanje; rig – veličati

Ostale knjige Veda su Yajur-Veda (“Znanje o žrtvovanju“), Sama-Veda (“Znanje napjeva“) i Atharva-Veda (“Znanje Atharvana”). Yayur-Veda sadrži prozne upute o žrtvenim obredima, Sama-Veda je zbirka pjesama koje su pratile žrtvovanja, a Atharva-Veda je puna magičnih napjeva u kojoj su predstavljeni obredi i čari u stihovima, a posebnu pozornost posvećuje liječenju bolesti.

rig-veda
Rig-veda

2. Pretklasična joga

Razdoblje od oko 2000 godina do drugog stoljeća prije Krista naziva se pretklasičnim periodom joge. Pretklasična joga bila je još uvijek usko povezane s vedskom žrtvenom kulturom.

U ovom periodu se pojavljuju Upanišade, komentari tekstova Veda, koji objašnjavaju tajnu učenja o jedinstvu svih stvari. Upanišade se nazivaju i Vedantom, a sadrže tvrdnje o prirodi realnosti, podrijetlu svemira, prirodi božanstava, Atmanu i odnosu ljudske duše prema univerzalnoj duši kao i opise ljudskog spasenja.

Povijest joge
Upanišade

Jedan od najvažnijih tekstova joge je Bhagavad-Gita („Božanska pjesma“). Bhagavad-Gita u svojih 700 stihova poručuje kako se aktivno suprotstaviti zlu. Njezino centralno učenje jest: živjeti znači biti aktivan i želimo li izbjeći poteškoće i sebi i drugima, naša djela moraju biti dobronamjerna i prelaziti okvire ega.

Bhagavad-Gita
Bhagavad-Gita

3. Klasična joga

Klasična joga se temelji na Patanjalijevim Joga Sutrama i osmerostrukom putu joge. Patanjalija se često naziva ocem joge, a u Joga Sutrama opisao je svoje vjerovanje da je pojedinac stvoren od materije i duše. Joga je proces koji objašnjava separaciju tih dviju elemenata, kako bi obnovio i ponovno vratio dušu u potpunu čistoću.

U osmerostrukom putu joge Patanjali je odredio osam koraka joge koje bi vježbaći trebali provoditi da bi došli do prosvjetljenja.

Patanjali Joga Sutra
Patanjali Joga Sutra

4. Post-klasična joga

Nekoliko stoljeća nakon Patanjalija, joga je skrenula u novom smjeru. Jogiji su počeli otkrivati potencijale tijela, dok prijašnje generacije jogija nisu posvećivale veliku pažnju tijelu.

Novi naraštaji jogija stvorili su sustav vježbi čiji je cilj revitalizirati tijelo i produžiti životni vijek. Tijelo je hram besmrtnog duha, a ne samo spremnik kojeg ćemo se riješiti prvom prilikom. Ova je preokupacija tijelom dovela do razvoja Hatha Joge, koja se danas prakticira svugdje u svijetu. Također je dovela i do razvoja mnogih škola i smjerova tantre.

Post-klasičnu jogu obilježilo je djelo Hatha Yoga Pradipika, praktični vodič kroz praksu joge Svamija Svatmarame, sljedbenika Svami Gorakhnatha, napisano u 15.st.


Izvor:

Tara Fraser, Joga za svakoga, Zagreb, 2002.

Mahesvarananda, Svami Paramhans, Yoga u svakodnevnom životu, Ibera Verlag, 2000.

Joga kroz povijest


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *