prirodni lijek za depresiju

Istraživanje: joga kao prirodni lijek za depresiju

Oko 10% pacijenta s depresijom ne reagira na antidepresive ili dožive samo blaga poboljšanja s ozbiljnim nuspojavama. Istraživanja su pokazala da joga djeluje kao prirodni lijek za depresiju i može biti dobra zamjena za antidepresiv.

Depresija je jedan od najčešćih poremećaja mentalnog zdravlja. Prema posljednjim procjenama WHO-a, više od 300 milijuna ljudi pati od depresije.

prirodni lijek za depresiju

Redovita praksa joge utječe na smanjenje razine kortizola, hormona kojeg nazivamo hormon stresa. Njegovo izlučivanje je povećano svaki put kad je tijelo izloženo stresu. Kortizol smanjuje razinu serotonina – hormona sreće, čija biokemijska neravnoteža u mozgu može dovesti do depresije i anksioznosti.

U studiji koju je provela dr. Lindsey Hopkins pokazalo se da praksa joge smanjuje izlučivanje hormona stresa. U ispitivanju je sudjelovalo 23 muškaraca koji su pokazivali simptome depresije. Ispitanici su dva puta tjedno pohađali satove hatha joge. U osam tjedana istraživanje je pokazalo značajno smanjenje simptoma depresije, a ispitanici su uživanje u praksi joge na skali od 1 do 10 ocijenili sa 9.4.

prirodni lijek za depresiju

U sličnom istraživanju provedenom na 52 žene koje su pokazivale znakove depresije, uključujući visoku razinu stresa i nezdravu prehranu, dr. Lindsey Hopkins i dr. Sarah Shallit su otkrile da je grupa koja je prakticirala Bikram jogu doživjela značajna poboljšanja u smanjenju simptoma depresije u odnosu na grupu koja nije prakticirala jogu.

prirodni lijek za depresiju

Ove studije sugeriraju da bi joga mogla biti opcija za liječenje depresije, posebno za pacijente koji imaju slabi odgovor na trenutne terapije. Redovita praksa joge pomaže smanjiti izlučivanje hormona stresa u tijelu i djeluje kao prirodni lijek za depresiju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *