Je li joga za lice učinkovita metoda pomlađivanja kože

Je li joga za lice učinkovita metoda pomlađivanja kože

Može li joga za lice biti toliko učinkovita da zamijeni plastičnu operaciju? Zvuči predobro da bi bilo istinito, ali nove tehnike koje promoviraju brendovi za njegu kože tvrde da ponavljanje određenih pokreta može s vremenom pojačati cirkulaciju i zategnuti kožu lica.

Prvo što trebate znati jest da ne postoje dobre, rigorozne, znanstvene studije koje potvrđuju tvrdnje da je joga za lice učinkovita.

Je li joga za lice učinkovita metoda?

Joga za lice sastoji se od niza vježbi koje pomažu u zatezanju lica i jačanju mišića lica. Iako je doza skepticizma zasigurno opravdana, to ne znači da biste trebali potpuno odbaciti ideju vježbanja lica. U teoriji je moguće da pokretanjem mišića na licu potaknemo cirkulaciju i da će koža biti zategnutija, glatka i svježa.

Joga za lice bi također mogla pomoći u jačanju tonusa mišića i kod preraspodjele masti na licu, kaže dr. Olbricht. Jačanje mišića na licu bi moglo pomoći kod zadržavanja masnoće koja bi se inače povukla gravitacijom.

No iako bi joga lica mogla proizvesti dobar učinak, sve promjene vjerojatno bi bile vrlo suptilne i daleko manje nego što bi se mogle postići drugim kozmetičkim metodama poput plastične operacije.

Koliko često trebate vježbati jogu za lice?

Ako se barem pet mjeseci pridržavate 30-minutne svakodnevne rutine jege za lice, mogli biste izgledati par godina mlađe – tvrdi kemičarka Sabina Wizemann.

Zašto biste trebali isprobati jogu lica

Joga za lice donosi brojne blagodati zbog kojih se često preporučuje u planovima oporavka ljudima koji pate od paralize lica. Orofacijalna miofunkcionalna terapija, kako je formalno poznata, sustav je za repatterniranje pokreta neuro-mišića sustava lica. Vježbanjem lica, usta, jezika i vrata navodno pomažu kod zdravstvenih problema kao što su:

  • Bol u vratu
  • Hrkanje
  • Glavobolja
  • Govorni problemi

U istraživanju iz 2018. godine, skupina od 40 do 65 godina izvodila je vježbe lica, svaki dan po 30 minuta. Nakon osam tjedana sudionici su pokazali poboljšanu punoću gornjeg dijela obraza i njihova prosječna procijenjena dobi se značajno smanjila.

Teško je reći jesu li vježbe za lice korisne ili ne, ali ako ste zainteresirani isprobajte ovu popularnu metodu i podijelite u komentarima vaša iskustva. Ova tehnika nije opasna i neće donijeti loše rezultate.


Izvor: Harvard Health Publishing

JAMA dermatology


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *