Je li joga sigurna za oporavak nakon operacije kralježnice?

 

Svako tijelo je drugačije i jedinstveno stoga praksa joge možda nije prikladna terapija za oporavak nakon operacije kralježnice za vaše individualne potrebe. Primjerice dr. Elson predlaže da izbjegavate jogu ako imate određene probleme s leđima, poput prijeloma kralježnice ili hernije diska.

Studija ortopedskog časopisa za sportsku medicinu otkrila je da se između 2001. i 2014. godine stopa ozljede kod vježbanja joge povećala osam puta među ljudima u dobi od 65 godina i starijima, a najčešće ozljede pogađaju leđa, poput naprezanja i uganuća – joga može biti jedan od najboljih načina za vračanje u zdravo stanje tijela, sve dok ste oprezni.

Nakon što dobijete zeleno svijetlo od vašeg liječnika vježbajte s iskusnim učiteljem joge koji može prilagoditi praksu specifično za vaš rehabilitacijski program. Nisu svi položaji u jogi prikladni za pacijente koji traže oporavak nakon operacije kralježnice.

oporavak nakon operacije kralježnicePraksa joge se preporučuje nekim pacijentima koji se oporavljaju od operacije kralježnice, ali vježbe joge NISU namijenjene pacijentima koji su nedavno imali operaciju. Kako bi započeli terapiju jogom trebate biti izliječeni.

Kako prakticirati jogu kao oporavak nakon operacije kralježnice?

Redovitom nježnom i pravilnom praksom joge ljudi mogu ojačati zategnute i bolne mišiće leđa. Savjetuje se izvođenje statičnih poza i izbjegavanje tekućih (vinjasa) sekvenca. Sporiji, nježniji stilovi joge, poput Ijengar joge, usredotočeni su na pravilno usklađivanje tijela i precizne pokrete. Takve vježbe održavaju integritet kralježnice i grade snagu i stabilnost bez uvijanja i torzija.

Stojeće poze, poput položaja planine i stolice, usredotočene su na produljenje kralježnice. Pas prema dolje na zidu također oponaša ravnu kralježnicu, ali, opet, ne pokušavajte čak ni s tim nježnim pozama bez vježbanja s iskusnim učiteljem joge koji vam može pomoći da položaje izvodite ispravno.

  • Izbjegavajte uvijanja, saginjanja i torzije, to može komprimirati intervertebralne zglobove
  • Koristite rekvizite poput blokova, podupirača i remena za dodatnu podršku
  • Uvijek zatražite pomoć kod mijenjanja poza
  • Zaustavite svaku pozu koja je neugodna
  • Vježbe izvodite sporo i kontrolirano, kad se krećete u drugu pozu uzmite vremena i primijetite svaki pokret
  • Zadržite se u pozi koliko vam je ugodno i sve dok ne osjećate otpor

2007. godine joga je bila sedma najčešće korištena alternativna terapija koja se koristi za liječenje bolova u leđima i vratu. Studija iz 2016. godine pokazala je da joga može biti učinkovita i sigurna terapija za kronične bolove u donjem dijelu leđa.

Popularna praksa uma i tijela može biti jedan od najboljih načina za vračanje u zdravo stanje tijela nakon operacije kralježnice, sve dok ste oprezni stoga se ne plašite pokušati. Redovitom praksom joge sigurno ćete ojačati torzo i bolne mišiće leđa i tako se brže oporaviti.

Prethodno se savjetujte s liječnikom.

Prethodno se savjetujte s liječnikom.


Izvor: Joga kao tretman kroničnih bolova u donjem dijelu leđa


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *