je li joga prirodan lijek za migrene?

Istraživanje: je li joga prirodan lijek za migrene?

Migrena pogađa svaku sedmu osobu u svijetu. Obično se liječe lijekovima za ublažavanje simptomima glavobolje. Međutim, nova istraživanja pokazuju da bi joga mogla biti prirodan lijek za migrene.

Što je migrena

Najprepoznatljiviji simptom migrene obično je intenzivna, pulsirajuća glavobolja. Javlja se periodično i obično zahvaća polovicu glave. Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. 

Joga kao lijek za migrene

Studija o utjecaju vagusnog živca na migrene iz 2003. godine utvrdila je da joga može stimulirati vagusni živac i tako smanjiti intenzitet i učestalost bolova kod migrena.

Studija o utjecaju joge na migrene iz 2014. godini liječila je 60 bolesnika s migrenom koristeći konvencionalnu njegu s i bez joge. Terapija u kombinaciji s praksom joge pojačala je vagusni tonus što ukazuje na smanjenu funkciju vagusnog živca. Pokazalo se da su učestalost i intenzitet glavobolje u skupini koja je prakticirala jogu znatno smanjeni u odnosu na konvencionalnu terapiju.

Prema navedenim istraživanjima pokazalo se da joga može biti učinkovita pomoćna terapija za ublažavanje migrena.

Ova i druga istraživanja ukazuju na to da redovita praksa joge može smanjiti učestalost i intenzitet bolova kod migrena, stoga ju mnogi prakticiraju kako bi ublažili migrene prirodnim putem.


Izvor:

Studija o utjecaju vagusnog živca na migrene

Studija o utjecaju joge na migrene


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *