Istraživanje: je li joga prirodan lijek za migrene?

 

Migrena pogađa svaku sedmu osobu u svijetu. Obično se liječe lijekovima za ublažavanje simptomima glavobolje. Međutim, nova istraživanja pokazuju da bi joga mogla biti prirodan lijek za migrene.

lijek za migrene

Najprepoznatljiviji simptom migrene obično je intenzivna, pulsirajuća glavobolja. Javlja se periodično i obično zahvaća polovicu glave. Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. 

Joga kao lijek za migrene

Studija izvedena u Americi u studenom 2003. godine koju je proveo odjel za neurologiju, Sveučilišta Southern Illinois utvrdila je da joga može stimulirati vagusni živac i tako smanjiti intenzitet i učestalost bolova kod migrena.

Studija provedena u Indiji u 2014. godini liječila je 60 bolesnika s migrenom koristeći konvencionalnu njegu s ili bez joge. Terapija u kombinaciji s prakticiranjem joge pojačala je vagalski tonus što ukazuje na smanjenu funkciju vagusnog živca. Pokazalo se da su učestalost i intenzitet glavobolje, u skupini koja je prakticirala jogu, znatno smanjeni u odnosu na konvencionalnu terapiju.

Slična studija je podijelila 72 pacijenta s migrenom u dvije grupe. Grupa koja je redovito prakticirala jogu pokazala je veće smanjenje intenziteta i učestalosti glavobolje u usporedbi sa skupinom koja je glavobolju liječila prirodnim metodama.

Joga kao lijek

Ova i druga istraživanja pokazala su da redovita praksa joge može smanjiti učestalost i intenzitet bolova kod migrena, stoga ju mnogi prakticiraju kao prirodni lijek za migrene. Navedena i druga istraživanja pokazala su da joga može biti učinkovita pomoćna terapija za ublažavanje migrena.

Zdravlje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *