Svadhisthana kako druga čakra utječe na našu kreativnost

Svadhisthana: kako druga čakra utječe na našu kreativnost

Evolucija svijesti do čiste ljudske svijesti započinje u drugoj, svadhisthana čakri. Druga čakra je središte naše podsvijesti, u kojoj su pohranjena sva iskustva i dojmovi ovog života nastali od samog početka našeg postojanja u majčinoj utrobi.

“sva” – jastvo

“adhisthan” – mjesto

U svadhisthana čakri započinje aktiviranje karme koja je pohranjena u muladhara čakri. Hoće li nas naše sklonosti usmjeriti prema dobromu ili lošemu? To ovisi jedino o nama samima.

Što je svadhisthana?

Svadhisthana je druga čakra u suptilnom tijelu, a nalazi se iznad muladhara čakre, na završetku križne kosti (sakrum). Ova čakra je sjedište vaših emocija, kreativnosti, mašte i seksualne energije.

Kada je druga čakra otvorena i uravnotežena osjećate se kreativno i maštovito, spremni ste na promjene i tečete sa strujom života.

Simbolički prikaz svadhisthana čakre

Druga čakra je simbolički prikazana kao lotosov cvijet sa šest latica. One predstavljaju loše osobine koje moramo prevladati: bijes, mržnju, ljubomoru, okrutnost, požudu i oholost. Ostale niže osobine ove čakre koje koče naš razvoj su: lijenost, strah, sumnjičavost, osvetoljubivost, zavist i pohlepa.

Boja koja simbolizira svadhisthana čakru je narančasta. Narančasta boja je simbol svitanja, aktivnosti, pročišćavanja i uzdizanja svijesti.

Svadhisthana: kako druga čakra utječe na našu kreativnost

Životinja koja simbolizira svadhisthana čakru je krokodil. On predstavlja lijenost, bezdušnost i potencijalnu opasnost koja spava u ovoj čakri.

Element druge čakre je voda koja je također simbol prikrivenih opasnosti. Voda je meka i podatna, ali kad izmakne nadzoru ima golemu snagu. Upravo je tako i s energijom svadhištan čakre. Ako se negativne emocije iz podsvijesti podignu u svijest, mogu nas potpuno izbaciti iz ravnoteže.

Znakovi blokirane svadhisthana čakre

Traumatična iskustva i potisnuta seksualnost mogu dovesti do blokade druge čakre. Kad je ona blokirana ili oslabljena osjećate stalno nezadovoljstvo i preplavljuje vas osjećaj krivnje i stida. Imate česte i burne izljeve emocija i niste povezani s drugima. Neki od znakova blokirane svadhisthana čakre su:

  • ljubomora i zavist
  • ljutnja i bijes
  • kreativna blokada
  • depresija

Kako aktivirati svadhisthana čakru?

Drugu čakru možete aktivirati izvođenjem asana koje dodatno bude svadhisthana čaru ili meditacijom.

Zvučna vibracija za svadhišthana čakru je VAM. U nastavku pogledajte video koji će vam pomoći aktivirati drugu čakru. Ponavljanje mantre VAM nam dopušta da jednostavno i brzo utonemo u meditativno stanje kako bi se aktivirala i balansirala druga čakra.

Osobine svadhisthana čakre

Buđenje svadhisthana čakre daje jasnoću i razvoj osobnosti, no za to prethodno svoju svijest moramo očistiti od negativnih osobina. Kad ovladamo ovom čakrom stječemo pozitivne osobine kao što su radost, samopouzdanje, samosvijest i hrabrost.


Izvor: Tara Fraser, Joga za svakoga, Zagreb, 2002.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *