Čakre u tijelu veliki vodič kroz glavne čakre

Veliki vodič kroz glavne čakre u tijelu

Čakre u tijelu nas vode na put duhovnog razvoja, na kojem se suočavamo sa svojim osobinama i karakternim crtama sve dok ih posve ne pročistimo. Kralježnica, gornji kralješci i lubanja su nositelji života. Duž kralježnice nalazi se pet čakri, a formiraju se na područjima pet živčanih spletova, dok se u predjelu lubanje nalaze dvije čakre.

Čakra – vrtlog ili kotač

Što su čakre?

Čakre su glavni energetski centri koji akumuliraju i distribuiraju kozmičku energiju.

Gdje se nalaze čakre

Čakre se nalaze u suptilnom tijelu, smještene su u točkama u kojima se sijeku tri osnovna nadija: pingala, ida i sušumna. Čakre su također čvrsto vezane i s fizičkim tijelom te odgovaraju položaju živčanih spletova koji se nalaze duž kralježnice.

Boja i osobine glavnih čakri

Svaka čakra je prikazana u obliku lotosova cvijeta i ima jedinstven skup osobina: određeni simbol, broj latica, mantru, boju i element. Simboli i osobine čakri nam pomažu da u meditaciji intuitivno istražimo i osjetimo njezine aspekte.

Kaže se da su čakre većine ljudi mali blijedi krugovi dok bi čakre onih koji vježbaju jogu trebale biti sjajne i treperave.

Točan broj i priroda čakri mijenja se ovisno o određenom tekstu ili tradiciji koju proučavamo. U hinduističkoj tradiciji joge za pojedine čakre su vezana božanstva, dok neke druge tradicije čakrama pripisuju drago kamenje, astrološke znakove ili biljke. U tibetanskom budizmu postoji tek pet čakri, drugi tekstovi o jogi spominju 12 i više čakri.

Većina tradicija joge smatra da postoji šest čakri te sahasrara na vrhu glave.

Čakre u tijelu

Veliki vodič kroz glavne čakre u tijelu

Bindu – jedna od glavnih čakri ljudskog tijela, iako se često izostavlja s dijagrama, ponekad se naziva osmom čakrom.

Opis filozofske činjenice

U najvišem svodu lubanje je smješten pozitivan pol, a najniži kralježak je sjedište negativnog pola. Napon između njih nazivamo životom. Uzduž kičmenog stupa pružaju se tri glavna kanala koja se na sanskritu nazivaju nadi. Na lijevoj strani se nalazi negativni ida nadina, na desnoj strani je pozitivni pingala nadi. U sredini, duž kralježnice, se nalazi sušumna nadi koji je put za kundalini.

Prema indijskoj mitologiji pozitivni pol naziva sjedištem boga Višnua, dok je negativni pol sjedište kundalini. Vježbama asane i pranajame kundalini se kreće iz jedne u drugu čakru sve dok ne dospije u  Sahasraru. Svaku novu čakru, koju dostigne energija nazvana kundalini doživljava se kao novi stupanj svjesnosti na putu do prosvjetljenja. U stadiju prosvijetljenosti kudnalini se spaja s višnuom. Ovo ispunjenje naziva se samadhi.

Ako se vježbe za čakre izvode pogrešno može biti vrlo opasno stoga njihovo izvođenje bez odgovarajućeg stručnog učitelja nije dozvoljeno.

Kako vježbanje joge utječe na čakre

Pri izvođenju joga položaja u nadijima i čakrama se oslobađa životna energija – prana. Ujednačenost prane koja nesmetano protječe tijelom poboljšava fizičko i psihičko zdravlje.

Vježbanje joge budi kundalini energiju i potiče je da se uzdigne niz sušumnu. Kada energija ispunjava pojedinu čakru doživljavamo određeno duhovno stanje. Taj proces može trajati i više godina pri čemu se kundalini može uzdizati i padati prije nego što napokon dosegne cilj.


Izvor: Tara Fraser, Joga za svakoga, Zagreb, 2002.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *