Anuloma Viloma: naizmjenično disanje kroz nosnice

 

Svrha vježbi disanja je kontrola daha. To se naziva pranajama, a znači kontrolirati pranu kroz kontrolu daha. Anuloma Viloma je vježba pranajame koja čisti um i dovodi tijelo u ravnotežu.

Unos svježeg kisika ispunjava tijelo pranom – životnom energijom. Svjesna kontrola daha u jednakim intervalima smiruje um, povećava kapacitet pluća i izjednačava protok energije u tijelu. Ova vježba naizmjeničnog disanja kroz nosnice uklanja stres i anksioznost te pomaže u liječenju nesanice i migrene.

Kako vježbati Anuloma Viloma?

Kod izvođenja naizmjeničnog disanja kroz nosnice koristite palac i prstenjak, a kažiprst i srednjak stavite na čelo između obrva. Sjednite na jastuk u položaj za meditaciju. Opustite ramena i uspravite kralježnicu. Prislonite kažiprst i srednjak na čelo između obrva i započnite s vježbom disanja.

  1. Desnim palcem zatvorite desnu nosnicu i udahnite kroz lijevu nosnicu dok brojite do 4.
  2. Držite palac na desnoj nosnici i zatvorite lijevu prstenjakom. Zadržite dah (zatvarajući obje nosnice) dok ne nabrojite do 16.
  3. Pustite palac i izdahnete kroz desnu nosnicu, držeći lijevu nosnicu zatvorenu prstenjakom i malim prstom, dok brojite do 8.
  4. Držite lijevu nosnicu zatvorenu i udahnite kroz desnu nosnicu dok brojite do 4.
  5. Zadržite dah zatvarajući obje nosnice, dok ne nabrojite do 16.
  6. Pustite prstenjak i izdahnite kroz lijevu nosnicu, držeći desnu nosnicu zatvorenu.

Ovih šest koraka udisanja i izdisanja kroz jednu nosnicu i zadržavajući dah čini cjelovitu vježbu koja se radi u omjeru 2:8:4. U početku vježbu ponavljajte 6 puta i postepeno povećavajte broj ponavljanja.

Kada stavite kažiprst i srednjak na čelo između obrva potičete ajna čakru koja je smještena u toj točki iza čela. Takvim položajem dlana ajna čakru možemo napuniti pranom.

Zanimljivosti

Najčešće oko sat vremena dišemo na jednu nosnicu, a zatim drugu. Joga to objašnjava naizmjeničnom dominacijom dvaju energijskih kanala, ide i pingale, koji izlaze kroz nosnice.


Izvor: Tara Fraser, Joga za svakoga, Zagreb, 2002.


 

Filozofija joge, Pranajama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *