6 savjeta za detox pročistite tijelo i um nakon blagdana

6 savjeta za detox: pročistite tijelo i um nakon blagdana

Kako se osjećate nakon blagdana? Jeste li se počastili božićnim kolačima, francuskom salatom ili možda preskočili trening? Mnogi su ovih blagdana malo pretjerivali s hranom i pićem no dobra je vijest da ne morate započeti novu godinu s dijetom. Detox će vam pomoći vratiti tijelo u prirodnu ravnotežu.

Isprobajte neke od savjeta koji će vam pomoći da započnete vlastitu detox rutinu.

1. Voda, voda i voda.

Voda je najbrži i najjednostavniji način čišćenja tijela. Ona čisti naš organizam od toksina, prenosi hranjive tvari i poboljšava probavu.

Budite kreativni s hidratacijom. Ne morate konzumirati samo vodu da biste iskoristili blagodati hidratacije. Iako je voda najbolja opcija koja će potaknuti detox organizma, hidratizirati se možete i cijeđenim sokovima od voća i povrća, juhom ili biljnim čajevima bez kofeina.

Dodatan savjet

Čaša mlake vode će potaknuti proces čišćenja crijeva. Ujutro na tašte popijte čašu mlake vode. U vodu možete dodati pola limuna koji će pročistiti jetru i smanjiti masne naslage.

2. Pravilna prehrana

Siječanj nije vrijeme da se kažnjavate za ono što je bilo u prosincu. Dovoljno je da smanjite unos prerađene hrane i šećer i posegnete za cjelovitim namjernicama, složenim ugljikohidratima, mineralima.

Pssst. Čujete li? Slušajte svoje tijelo ono će vam reći što mu je potrebno i ne zaboravite – jedite s namjerom!

Izbjegavajte „detox“ dodatke. Iako postoje brojna pića i dodaci koji se često reklamiraju kao učinkovito svojstvo detoksikacije, ne trošite svoj novac. Manje je više! Korištenjem raznih pripravaka dajete organizmu još više posla. Radije se okrenite prirodnom načinu prehrane, a vaše tijelo će se pobrinuti za ostalo.

3. Krečite se

Tjelovježba je najbrži način da vratite svoj energetski sustav u ravnotežu, a djelovat će pozitivno i na vaše raspoloženje. Izaberite rutinu koja vam najviše odgovara. Volite li šetati, trčati, dizati utege ili jogu? Redovita tjelovježba čuva vaše zdravlje i živčani sustav, čini mišiće snažnijima, a cijelo tijelo otpornijim.

Njegujte svoje tijelo, ali nemojte zaboraviti pročistiti um i emocije!

4. Postavite novogodišnje ciljeve

Ako vam je život dosadio, ako ne ustajete svako jutro izgarajući od želje da nešto učinite, nemate dovoljno ciljeva -Lou Holtz

Da biste ostvarili uravnotežen i uspješan život neka vaši ciljevi uključuju: posao i karijeru, financije, razonodu i slobodno vrijeme, zdravlje i tjelesnu spremu, veze, osobne ciljeve i doprinos većoj zajednici.

Kad si jednom razjasnite što želite i to imate na umu, načini će se stalno ponavljati, ponekad baš kad vam trebaju i ni trenutak prije.

Dodatan savjet

Isplanirajte svoj dan prethodnu večer. Osmišljavanjem popisa zadataka prethodnu večer možete dan početi bez odlaganja. Znate točno što ćete učiniti i kojim redoslijedom i već ste pripremili sve materijale koji su vam potrebni – sada postoji velika šansa da ste do sredine jutra daleko ispred većine ljudi.

5. Povežite se s voljenima

Vaše tijelo tijekom socijalnog kontakta luči oksitocin, hormon ljubavi. On će vam pomoći da pročistite svoje emocije, a može i ubrzati proces zacjeljivanja od bolesti.

Ako se osjećate izolirano svakako dodajte novi društveni događaj na svoj raspored. Isplanirajte vrijeme sa svojom obitelji i bliskim prijateljima i izbjegavajte toksične odnose.

6. Odvojite vrijeme za brigu o sebi

  • Meditirajte
  • Vježbajte
  • Idite u šetnju
  • Čitajte
  • Napravite kupku

Jednostavno zakažite spoj sa sobom i nemojte zakasniti!

Vaše tijelo je vrlo izdržljivo i dovoljno je samo da se vratite vašoj zdravoj početnoj rutini koju održavate tijekom ostatka godine. Redovito vježbajte, hranite se pravilno i povećajte dnevni unos voća i povrća. Organizirajte i počistite prostor u kojem boravite, smanjite izvor stresa, dovoljno spavajte i ne zaboravite na vodu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *